Economie kort

Korting op het pensioenfonds Smit is mogelijk voorkomen

PAPENDRECHT. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis is bereid circa 30 miljoen euro te storten in het pensioenfonds van Smit Internationale. Daarmee kan de anders noodzakelijke korting van de pensioenrechten per 1 januari 2011 worden voorkomen. Het pensioenfonds van Smit dreigde de pensioenrechten met 13,2 procent te korten. Het voorstel van Boskalis houdt een eenmalige vrijwillige storting in. De storting heeft geen effect op de winst van het concern, aldus Boskalis, dat Smit eerder dit jaar overnam. Boskalis wil wel dat „alle betrokken partijen binnen het pensioenfonds van Smit accepteren dat hiermee de discussie over het verleden wordt afgesloten en er naar de toekomst geen enkele verplichting tot verdere aanvulling bestaat”. Deelnemers van het pensioenfonds willen een onafhankelijk onderzoek naar het beleid van het bestuur van het pensioenfonds. (ANP)

Google wist kwart miljoen huizen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Na een reeks aanvaringen over privacyschendingen werkt de dienst Google Streetview ook in Duitsland. Deze week zijn twintig steden online te zien, maar het internetbedrijf moest eerst 244.000 adressen wissen van Duitsers die niet willen dat hun woning op het web te zien is. StreetView is een fotografische weergave van de omgeving, gekoppeld aan een digitale kaart. Om alle foto’s te verzamelen stuurt Google camera-auto’s de wereld rond. In Duitsland, maar ook in Nederland, verzamelden deze auto’s ook gegevens van draadloze netwerken en privédata zoals fragmenten van mails. Google erkent fouten gemaakt te hebben bij het vernietigen van deze data. De weerstand groeide tegen Streetview en daarom kwam Google met de mogelijkheid elk adres in een vage vlek te veranderen. In de eerste twintig steden maakten 244.000 mensen daar gebruik van, bijna 3 procent van het totaal.

ERG, eigenaar van videotheken is failliet

SON. De Entertainment Retail Group (ERG), het bedrijf achter videotheken als Movie Max en Videoland, is failliet. Het bedrijf hoopt in afgeslankte vorm een doorstart te maken. De marktleider van videotheken lijdt onder een teruglopende verhuur van films. Vergeleken met 5 jaar geleden halveerde de omzet van de videotheken van 108 miljoen euro tot 57 miljoen euro nu. Het aantal videotheken van Movie Max en Videoland liep in die tijd terug van 650 tot 420. (ANP)