Brinkman wil plan PVV-jongeren doorzetten

PVV-Kamerlid Hero Brinkman zet zijn initiatief voor een jongerenorganisatie door, ook als zijn fractie hier niet mee instemt. Hij zet daarmee de verhoudingen binnen de PVV-Kamerfractie op scherp. Daar wordt over twee weken gesproken over een jongerenorganisatie. „Ik zie het als mijn plicht om binding te houden met mijn achterban”, aldus Brinkman tegen deze krant. „De fractie kán daar niet tegen zijn. Ik zou het bij wijze van spreken in mijn eigen huiskamer kunnen doen.” Binnen de PVV bestaat weerstand tegen het plan. Dat werd gisteren nog eens duidelijk toen twee tegenstrijdige notities van Brinkman en zijn collega-Kamerlid Martin Bosma uitlekten.

Bosma nam daarin een voorschot op de discussie over de jongerenorganisatie. „Een jongerenclub? Alsjeblieft niet!”, schreef Bosma. Zijn bezwaar is dat „allerlei niet-volwassenen namens de PVV op televisie verschijnen en dingen gaan roepen waar we geen enkele invloed op hebben”.

Binnen de PVV, zo blijkt uit de twee notities, is er fundamentele onenigheid over de inhoudelijke koers en de organisatie van de partij. Brinkman pleit sinds mei voor meer democratisering en een jongerenpartij. Hiermee staat hij tegenover partijleider Wilders en diens rechterhand Bosma.

Brinkman vindt een jongerenorganisatie een onmisbaar element in een democratischer georganiseerde PVV. Als de fractie niet instemt met de oprichting van een officiële jongerenpartij wil hij de jongeren samenbrengen binnen een „organisatie” die op regelmatig samenkomt om te debatteren. „Ik wil binding houden met de groep jongeren met wie ik contact heb.”

In zijn notitie heeft Brinkman kritiek op het feit dat de PVV te veel een gesloten one-issue-partij is. Hij denkt dat de partij moet veranderen om „de tand des tijds” te doorstaan. Hij pleit ook voor een wijziging van de manier waarop de PVV met de islam omgaat. Hij vindt, in tegenstelling tot Wilders, dat de islam deels een religie is, en niet alleen een politieke ideologie. Volgens Brinkman is de opvolging van Wilders niet geregeld. In de fractie zit „geen acceptabele vervanging”. Als Wilders „gewild of ongewild” geen fractievoorzitter meer zou zijn, valt „de boel binnen de kortste keren à la LPF uit elkaar”.

    • Barbara Rijlaarsdam