Boskalis stort 30 mln voor pensioen Smit

Baggeraar Boskalis wil eenmalig 30 miljoen euro in het noodlijdende pensioenfonds van Smit storten. Gepensioneerden en werknemers van Smit moeten dan beloven geen procedure bij de ondernemingskamer te beginnen. Ook wil Boskalis dat de betrokkenen bij het pensioenfonds accepteren dat Boskalis geen toekomstige juridische verplichting heeft bij te storten.

Met de storting voorkomt Boskalis dat het fonds vanaf 1 januari de pensioenen met 13,2 procent moet korten. De dekkingsgraad bij het fonds is nu 83 procent, ver onder de minimumgrens van 105 procent. Na de storting zou de dekkingsgraad 96 procent zijn. „Als dit uitgevoerd wordt, komt het fonds in het peloton waar andere pensioenfondsen zich bevinden”, aldus bestuursvoorzitter Peter Berdowski van Boskalis.

Boskalis ontfermt zich over het pensioenfonds nadat de baggeraar eerder dit jaar sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale voor 1,1 miljard euro overnam.

Tijdens de overnameonderhandelingen werd al duidelijk dat het pensioenfonds voor het kantoorpersoneel van Smit – het varende personeel zit in een ander fonds – in de problemen zat. Boskalis wilde toen 25 miljoen euro gebruiken om het gat bij het pensioenfonds te dichten. De raad van bestuur van Smit stond er op het geld uit te keren aan de aandeelhouders.

Gepensioneerden en werknemers kondigden afgelopen maandag aan naar de ondernemingskamer te stappen. Het onderzoek moet duidelijk maken of het bestuur geld heeft onttrokken uit het pensioenfonds om verliezen bij Smit op te vangen. Advocaat Maya Kuyt-Fokkens van de pensioengerechtigden weet nog niet of voldaan wordt aan de eis de procedure te staken. „Het is een ingewikkelde zaak met veel belangen.” Volgende week hoopt zij duidelijkheid te hebben of de pensioengerechtigden tegemoet komen aan de eisen van Boskalis.