Boeken nieuws

Iedere dag op de NRC Boeken-site www.nrcboeken.nl: nieuws uit de wereld van de literatuur en non-fictie – in samenwerking met www.depapierenman.nl. Plus: geselecteerde recensies, audio-interviews en videobesprekingen.

Een kinderverhaal van meneer Obama uit zijn Witte Huis

Er was eens een president die in een mooi groot Wit Huis woonde. Maar hij had wel heel erg veel problemen. Hij moest mensen werk geven, en zorgen dat ze de dokter konden betalen. Hij moest de wereld redden, en het milieu. En het allermoeilijkste? Hij moest zorgen dat de mensen geen ruzie met elkaar maakten op theepartijtjes. Maar dacht je dat de mensen hem daarbij een beetje hielpen? Nee hoor. Ze noemden hem een Hitler en een socialist. Dat zijn twee dingen die in het land van het Witte Huis bijna hetzelfde zijn. En ze vonden hem een kouwe kikker, die niets begreep van de gewone mensen. Daarom dacht de president: ik leg het ze nog één keer uit. Op hun eigen niveau. In Jip- en Janneketaal. En hij schreef een kinderboek. Of Thee I Sing, A Letter to My Daughters. Het verscheen deze week. Het gaat over de karaktertrekken die Amerikaanse helden en Amerikaanse kinderen delen. En? Wat denken jullie? Zal zijn land hem nu gaan snappen? (MS)

Brits cultuurminister roemt memoires Tony Blair

Het is tijd voor de eindejaarslijstjes. Opmerkelijk op het lijstje van The Guardian is de keus voor Tony Blairs autobiografie A Journey door Jeremy Hunt, cultuurminister in het huidige Britse coalitiekabinet: „Blair heeft politici een dienst bewezen door de kunst van de memoires opnieuw uit te vinden [...] Grappig en met zelfspot, maar ook zeer manipulatief, onder de oppervlakte.” Hitch-22, de memoires van Christopher Hitchens, heeft twee vermeldingen, net als The Big Short, een analyse van Wall Street door Michael Lewis. (TJ)

Safran Foer verknipt Bruno Schulz tot woordkunstwerk

Het nieuwe boek van Jonathan Safran Foer, Codes of Tree, is een verknipte versie van De straat van de krokodillen van de Poolse schrijver Bruno Schulz (1892-1942). Door woorden en zinnen te verwijderen creëerde Foer uit de tekst een nieuwe roman die, hoewel compleet, oogt als een gatenkaas. Het verhaal uit Codes of Tree heeft niets te maken met dat van De straat van de krokodillen. Foer wilde, zei hij tegen Vanity Fair ‘iets fysieks’ doen met zijn lievelingsboek. „Van sommige dingen houd je actief, van andere passief.” (MS)

Buwalda’s boekenscheurder bekent per brief en betaalt

De onbekende die de voorbije weken exemplaren van Peter Buwalda’s debuutroman Bonita Avenue verscheurde, heeft in een korte brief zijn spijt betuigd. Naast De Bezige Bij hebben twee boekhandels de excuusbrief gekregen. Ze troffen een biljet van 20 euro aan als schadevergoeding. (DL)

OP DE SITE

Alle mooiste zinnen van Harry Mulisch; audio-interviews met Annejet van der Zijl, Ramsey Nasr en David Van Reybrouck; Vroeger Vaderland: in zijn wekelijkse webrubriek leest Atte Jongstra de Gelderse canon.

M.m.v. Kester Freriks, Toef Jaeger, Dirk Leyman en Maartje Somers