Bernanke verdedigt aan zetten geldpers in VS

Na stevige kritiek uit binnen- en buitenland heeft de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, vandaag de omstreden kapitaalinjectie van 600 miljard dollar verdedigd. Niet alleen zei Bernanke dat het geld hard nodig is voor het aanwakkeren van de Amerikaanse economie, hij riep het Amerikaanse Congres op om ook van hun kant de economie te blijven stimuleren.

Bernanke sprak vanochtend op een conferentie van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt, zijn eerste toespraak na de aankondiging twee weken geleden van het grote obligatieprogramma. Hij herhaalde dat de stap noodzakelijk is om te voorkomen dat de Amerikaanse werkloosheid, momenteel zo’n 10 procent, nog verder oploopt. Bernanke waarschuwde dat miljoenen Amerikanen mogelijk jarenlang zonder werk zullen zitten. „Als maatschappij moeten we dat onacceptabel vinden.”

Eerder deze week dreigden Republikeinse Congresleden het mandaat van de Federal Reserve in te perken. De Fed zou zich alleen nog mogen richten op het beteugelen van de inflatie, net als de ECB. De Republikeinen vrezen dat de inflatie sterk zal oplopen nu de Fed miljarden aan staatsobligaties gaat opkopen.

Door herhaaldelijk te hameren op het belang van een lage werkloosheid, leek Bernanke vanochtend te benadrukken dat hij vindt dat het Fed-mandaat ongewijzigd moet blijven.

Ook uit het buitenland ontving Bernanke kritiek op zijn beleid. Met name opkomende economieën verwijten de VS oneerlijke concurrentie door de koers van de dollar te verlagen. Bernanke zei in Frankfurt dat ook andere landen hun munt laag houden. Hij riep alle landen op tot samenwerking om wereldwijde groei te creëren.