Azerbajdzjan laat twee bloggers onverwachts vrij

In Azerbajdzjan zijn gisteren en vanmorgen onverwachts twee vooraanstaande bloggers en oppositieactivisten vrijgelaten. De 31-jarige blogger Adnan Hadzjizade, die ook lid is van oppositiepartij OL!, en de 27-jarige blogger Emin Mill, tevens leider van de oppositionele jeugdbeweging AN, werden vorig jaar veroordeeld voor ‘hooliganisme’. Ze kregen respectievelijk twee en tweeënhalf jaar celstraf. Het Hof van Beroep in Baku bepaalde gisteren en vandaag dat de bloggers moesten worden vrijgelaten.

Het proces tegen Hadzjizade en Milli leidde destijds tot felle internationale kritiek op de Azerbajdzjaanse autoriteiten, die politieke tegenstanders de mond zouden willen snoeren. Hadzjizade en Milli staan bekend om hun, vaak satirische, kritiek op de regering.

Hadzjizade en Mili kregen hun straffen vorig jaar na een vechtpartij in een kroeg in Baku. Volgens de autoriteiten waren zij die vechtpartij begonnen. Hadzjizade en Milli zeggen dat zij werden aangevallen. Vlak daarvoor hadden de twee bloggers een filmpje gemaakt waarin ze als ezels verkleed een persconferentie van de overheid naspeelden. In dat filmpje vertelde Hadzjizade wat voor geweldig leven hem te wachten stond in Azerbajdzjan. Dat was een verkapte beschuldiging aan het adres van de regering, die tegen hoge prijzen ezels importeert uit het buitenland. Het filmpje was een hit op het Azerbajdzjaanse internet. Na de vechtpartij werd Hadzjizade’s blog afgesloten.

Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat Azerbajdzjan, een olierijk land en een strategische partner van het Westen, onder president Ilham Alijev steeds autoritairder wordt. De persvrijheid staat er onder grote druk, meldt Reporters without Borders, een beroepsorganisatie voor journalisten. Bij verkiezingen twee weken geleden, die door internationale waarnemers oneerlijk werden genoemd, behaalde de partij van Alijev opnieuw een ruime meerderheid in het parlement. Volgens mensenrechtenorganisaties moet Hadzjizade’s vrijlating vooral worden gezien als een poging van de regering om de groeiende kritiek te beantwoorde.

Hadzjijzade zelf noemde zijn vroegtijdige vrijlating gisteren „niet genoeg”. Hij eist dat zijn veroordeling in het geheel ongedaan gemaakt wordt. „Want ik ben geen crimineel, of een hooligan”, aldus Hadzjizade. (AP, AFP)