Airbus legt claim bij Rolls-Royce

Airbus eist schadevergoeding van motorfabrikant Rolls-Royce wegens de problemen met de superjumbo A380. Dit heeft een woordvoerder van Airbus gisteren bevestigd.

„Onze productie is verre van normaal. Wij moeten extra kosten maken door de complicaties met de motoren van Rolls-Royce”, aldus de woordvoerder van de Frans-Duitse vliegtuigbouwer. Om welke bedragen het gaat kon Airbus niet zeggen; Rolls-Royce wilde geen commentaar geven. De Trent 900-motoren van Rolls-Royce voor de A380 (vier per toestel), kosten ongeveer 15 miljoen euro per stuk.

Luchtvaartmaatschappijen die de A380 kopen hebben de keus uit twee fabrikanten voor de motoren: Rolls-Royce of de Amerikaanse Engine Alliance. Dit laatste merk motor, in gebruik door Air France en Emirates, heeft tot nu toe geen mankementen vertoond.

Een Airbus A380 van Qantas maakte twee weken geleden een noodlanding na een ontploffing van een van de vier Rolls-Royce motoren. Qantas houdt zijn zes A380’s sindsdien aan de grond. Lufthansa en Singapore Airlines, die ook Rolls-Royce motoren hebben voor hun A380’s, gingen over tot een grondige inspectie.

Onderzoek door Qantas wees op een ontwerpfout in de motor van Rolls-Royce. De Britse fabrikant heeft dat inmiddels ook toegegeven. Qantas leverde gisteren zware kritiek op Rolls-Royce. Volgens het concern bracht de fabrikant al vóór de bijna-crash wijzigingen aan in het ontwerp van de motor zonder zijn klanten en Airbus te informeren. Rolls-Royce heeft toegezegd alle Trent 900 motoren te zullen vervangen.