'Afghaanse burgers moeten beter worden beschermd'

De Verenigde Staten en de NAVO moeten betere mechanismen ontwikkelen om Afghaanse burgers te beschermen als zij het geweldsmandaat overdragen aan de Afghaanse veiligheidsdiensten. Dat zeggen dertig internationale en Afghaanse hulporganisaties in een rapport dat vandaag verscheen ter gelegenheid van de NAVO-top in Lissabon.

Op die top wordt vandaag en morgen gesproken over het afbouwen van de NAVO-missie ISAF. Het streven van president Karzai is om in 2014 de veiligheid in Afghanistan volledig door het Afghaanse leger en de politie te laten verzorgen. De westerse landen die troepen leveren voor Afghanistan bespreken vandaag de mogelijkheden daarvan. Er is nog altijd een tekort aan buitenlandse instructeurs voor het opleiden van de veiligheidsdiensten. En ook als er voor 2014 voldoende militairen en politie-agenten zijn opgeleid, zal het de vraag zijn of zij over de juiste vaardigheden beschikken.

„Er is momenteel geen effectief mechanisme voor het onderzoeken van misbruik door het Afghaanse leger en de politie, of om klachten van de bevolking te registreren. Burgerslachtoffers die zijn veroorzaakt door leger en politie worden niet eens geteld. De lokale [..] milities zullen zelfs minder verantwoording hoeven afleggen” dan leger en politie. Volgens de hulporganisaties is er „een ernstig risico op wijdverspreide wanpraktijken, variërend van diefstal en afpersing tot marteling en het doden zonder aanziens des persoons”.

De hulporganisaties wijzen erop dat het geweld in Afghanistan alleen maar toeneemt en burgers daar in toenemende mate slachtoffer van zijn. In de eerste helft van dit jaar is het aantal burgerdoden gestegen met 21 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 1.271. Het aantal gedode kinderen steeg met 55 procent.

Het rapport is kritisch over de strategie van de NAVO, die uitgaat van de bescherming van burgers. „De praktijk in Afghanistan heeft aangetoond dat als één partij de bevolking voor zich probeert te winnen, de tegenstander die tot doelwit maakt. Als er scholen worden gebouwd in zeer onveilige gebieden, worden die vaak doelwitten voor de opstandelingen. Strategieën ‘om de bevolking te beschermen’ leiden vaak tot alles behalve bescherming.”