6 landen mijden uitreiking prijs in Oslo

Zes landen blijven op 10 december weg bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Chinese dissident Liu Xiaobo in Oslo. Het gaat naast China om Rusland, Kazachstan, Cuba, Marokko en Irak. Een reden voor hun afwezigheid hebben de landen niet opgeven, maar algemeen wordt aangenomen dat zij China niet willen bruuskeren.

Peking is woedend over de toekenning van de prijs aan Liu, die in eigen land een lange gevangenisstraf uitzit om „staatsondermijnende” activiteiten. Peking heeft per brief van een aantal landen van de Europese Unie geëist dat zij de ceremoniële uitreiking boycotten, op straffe van verslechtering van de betrekkingen.

Ondanks de Chinese pressie zal Nederland bij de prijsuitreiking in het raadhuis van Oslo aanwezig zijn. Ook Frankrijk, dat recentelijk de Chinese president Hu Jintao ontving en bij die gelegenheid miljardencontracten met China afsloot, stuurt zoals gebruikelijk zijn ambassadeur in Oslo naar de prijsuitreiking. Binnen de Europese Unie zou er ten aanzien van de Nobelprijs sprake zijn van „afstemming”, hoewel in diplomatieke kringen onduidelijkheid bestaat over de aanwezigheid van Portugal en Griekenland. Deze twee noodlijdende landen zouden gevoelig zijn voor de Chinese druk vanwege economische hulp van dat land.

Het Portugese ministerie van Buitenlandse Zaken stelde vanochtend geen tijd te hebben om te kunnen zeggen of Portugal zijn ambassadeur in Oslo naar de uitreiking van de vredesprijs stuurt. Het land is de komende dagen gastheer van een NAVO-top, aansluitend een EU-bijeenkomst en krijgt ook de Amerikaanse president Obama op staatsbezoek.

Van de 58 landen met een ambassade in Noorwegen, waar het Nobelprijscomité is gevestigd, hebben er 36 de uitnodiging voor de prijsuitreiking geaccepteerd. Zestien landen hebben nog niet gereageerd, hoewel de sluitingstermijn gisteren afliep.

Volgens het Nobelprijscomité is het nog niet eerder voorgekomen dat een land met zo’n harde campagne de uitreiking probeert te saboteren. De dissident Liu Xiaobo kan de prijs zelf niet in ontvangst nemen, omdat hij een celstraf van elf jaar uitzit.