020, bedankt!

Ergens toch verbazend, zo blij als Ibrahim Afelly is met zijn transfer naar FC Barcelona. Op de vraag waarom hij daar zo graag wil spelen, zei hij: „Vraag dat maar eens aan honderd voetballers; 99 zullen hetzelfde antwoord geven als ik.” Het percentage lijkt een beetje hoog. Vermoedelijk dromen aardig wat jongens van Real Madrid, of van Manchester United, Chelsea, Arsenal, Bayern München voor mijn part. In Milaan bevinden zich nog een paar clubs die tot de verbeelding spreken. Juventus, ook niet verkeerd.

Het getal 99 lijkt in de eerste plaats een emotie uit te drukken — Barcelona is voor Ibi een droomclub. Prima natuurlijk, ware het niet dat de PSV’er enkele jaren geleden blijk gaf van een afkeer van Ajax. Na een landskampioenschap schreeuwde Ibi het uit voor een televisiecamera. Amsterdam moest opzouten, zoiets, en dat na een wedstrijd tegen een andere club in een andere stad. Geeft ook allemaal niks — meer spelers uit Eindhoven hebben daar last van — alleen maakt het nieuwsgierig naar Ibi’s algemene ontwikkeling. Want als er één club is buiten Nederland die geestelijk in de buurt komt van 020, dan wel 934. Achter dat netnummer schuilt een voetbalinstituut dat zonder de inbreng van Amsterdam vrijwel zeker niet de club uit Ibi’s dromen was geworden.

Rinus Michels, Johan Cruijff, Johan Neeskens, Louis van Gaal, Frank Rijkaard: zij (en nog wat andere ex-Ajacieden) coachten en/of speelden er, en haalden mooie successen. Aan het landskampioenschap onder trainer Michels en leider Cruijff in 1974 gingen veertien seizoenen zonder titel vooraf. Een leegte die sindsdien niet meer werd vertoond. Eerste Champions League-overwinning voor Barcelona: in 1992 onder coach Cruijff. Tweede: in 2006 onder Rijkaard. Derde: in 2009 onder Cruijff-pupil Josep Guardiola. Verder is het goed voor Afellay om te weten dat het huidige supervoetbal in Barcelona grotendeels te danken is aan de Cruijffiaanse jeugdopleiding. De eigenwijze grootmeester woont in die stad en heeft nog altijd veel invloed.

Het zijn maar een paar feitjes. Misschien geeft iemand Ibi met Sinterklaas een mooi historisch boek over die club. Laat Ibi dat lezen en straks in het nieuwe jaar als een ware Catalaan van start gaan bij de ‘blaugranas’. Fascinerend wordt sowieso zijn speelwijze. Volgens technisch directeur en oud-keeper Andoni Zubizarreta bezit Afellay het juiste DNA voor Barcelona. Laten we het hopen. Het zou mooi zijn als zijn manier van doen – veel lopen met de bal – zich laat verenigen met de aanpak van Barcelona; tiktakvoetbal, veel lopen zonder bal. Dat lijkt lastig te worden, maar stel dat het lukt. Afellay wordt een ster in Camp Nou. Hij wordt kampioen. Wie weet is zijn kennis van de club dan zodanig dat hij naar een camera loopt en schreeuwt: 020, bedankt!

    • Auke Kok