Zweden gelast arrestatie WikiLeaks-oprichter Assange

Het OM in Zweden wil WikiLeaks-oprichter Julian Assange oppakken. De Australiër, die op zijn site tienduizenden geheime documenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak openbaar maakte, wordt beschuldigd van verkrachting en seksuele intimidatie. De Zweedse justitie wil hem daarover ondervragen.

Assange zei in september in een interview op de Zweedse tv (zie video) dat hij denkt dat de beschuldigingen onderdeel uitmaken van een lastercampagne om zijn werk als klokkenluider onmogelijk te maken. Hij noemde de aantijgingen tegen zijn persoon ,,ongegrond en verontrustend”. Aanklaagster Ny van het Zweedse OM zegt dat Assange niet vrijwillig een gesprek wilde komen voeren. Als Assange, wiens verblijfplaats onbekend is, niet gevonden kan worden volgt mogelijk een internationaal opsporingsbevel.

Al in augustus vaardigde de Zweedse justitie een arrestatiebevel tegen Assange uit, maar dat werd na een dag alweer ingetrokken. Het is niet duidelijk waarom het Zweedse OM hem nu wel wil vervolgen.

Update 15.55u: De Zweedse rechtbank heeft het arrestatiebevel zojuist bekrachtigd. De advocaat van Assange zegt dat zijn cliënt geen plannen heeft om ,,direct” naar Zweden te komen. WikiLeaks heeft een uitgebreide reactie op het arrestatiebevel gegeven.

    • Pim van den Dool