Zouteloze grappen

Leve de man van de SVP, door André Manuel. Gezien: 16/11, Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 4/6. Inl. harrykies.nl **

André Manuel is nog steeds de hardhandigste cabaretier van Nederland. Ook zijn twaalfde programma zet hij hard in. Hij speelt Jan Kwakman, een foute volksmenner, die als leider van de SVP (Soort Van Pim) zijn partijprogramma presenteert. Met een spervuur aan scherpe grappen, waarin Afghanistan wordt omschreven als een zandbak vol strijdende partijen die alleen maar bezig zijn met de vraag „wiens Sinterklaas de grootste heeft”, en waarin hij programmapunten belooft waarbij rechts zijn vingers zal aflikken „omdat die onder het bloed zitten”. Subtiel zijn zulke knersende kwinkslagen niet, maar satirisch wel.

Lang weet Manuel de spanning er echter niet in te houden. Hij lardeert zijn woordenstroom met parodistische liedjes van Volendamse snit, en kondigt die aan als „overbodig kutnummer” zonder dat ze daar verteerbaarder van worden. En al gauw worden zijn grappen steeds zoutelozer. Hij blijft nog langdurig variëren op een paar racistische en anderszins scabreuze thema’s, maar geestig wil het zelden meer worden.

In de voorstelling die ik zag, kreeg het publiek ervan langs omdat het nauwelijks meer lachte. Dat is een oude Manuel-kwaal: klagen over gebrek aan succes als dat zijn eigen schuld is.

    • Henk van Gelder