Wilders respecteert opstappen Sharpe ‘ten volle’

PVV-leider Wilders respecteert de beslissing van zijn Kamerlid James Sharpe om op te stappen ,,ten volle”. Dat liet Wilders om 8.15 uur weten, nadat Sharpe in De Telegraaf bekend maakte te vertrekken omdat hij de aanvallen op zijn integriteit zat is en bang is dat hij negatief in het nieuws blijft komen. Sharpe kwam dinsdag in opspraak door een veroordeling voor de misleiding van consumenten in Hongarije.

Vervolgens kwam woensdag het bericht dat Sharpe een collega-atleet twintig jaar geleden met een sportschoen in het gezicht geslagen zou hebben. Het AD laat vandaag zijn ex-vriendin aan het woord, die beweert dat Sharpe haar mishandeld heeft.

Sharpe zegt in De Telegraaf dat hij uit eigen beweging is opgestapt:

“Ik heb niets te verbergen. Dit is absoluut mijn eigen beslissing. Ik kan me niet meer focussen op mijn werk. Ik ben de laatste die wegloopt voor verantwoordelijkheid. Maar ik zie al voor me dat allerlei exen van alles over mij gaan vertellen.”

Het vertrek van Sharpe is een tegenvaller voor de PVV, want volgens Herman Staal, chef politiek van NRC Handelsblad, hadden ze binnen de PVV ,,hoge verwachtingen” van het Kamerlid. Bewijs daarvan is dat Sharpe de belangrijke portefeuille infrastructuur overnam van collega Richard de Mos.

Problemen misschien nog niet voorbij
Of met het opstappen van Sharpe de problemen voor de PVV over zijn, durft Staal niet te zeggen. Hij wijst op een aantal andere kwesties die nog spelen, zoals de eventuele vervolging van Kamerlid Hernandez, die beschuldigd wordt van het het geven van een kopstoot aan een ambtenaar. De zaak-Hernandez is volgens Staal ,,de meest gevoelige kwestie. Als hij vervolgd wordt, kan dat een nieuw probleem worden.”

Nu Sharpe uit de Kamer vertrekt, neemt de 62-jarige Ino van den Besselaar, de nummer 26 van de PVV-lijst, zijn plek in. Hij werkte volgens de PVV-site elf jaar op het ministerie van Sociale Zaken en noemt de PVV ,,de partij met een hart voor de mensen die het niet cadeau krijgen”. Herman Staal noemt Van den Besselaar ,,niet een man met een hoog risicogehalte”.

Update 13.10u: Sharpe geeft zijn zetel vrijdag op. Dat betekent dat hij vanmiddag nog kan stemmen in de Tweede Kamer. Dat is belangrijk omdat de voltallige PVV-fractie vanmiddag de motie van PvdA en ChristenUnie tegen verhoging van het NAVO-budget wil steunen.

    • Pim van den Dool