Vijf jaar cel wegens fraude kunstgeld

Hij moet vijf jaar de cel in en de Nederlandse Staat in elk geval 370.000 euro betalen. Maar Clemens K. zit waarschijnlijk in Thailand, met drie kinderen en twee vriendinnen.

De rechtbank in Amsterdam heeft K., voormalig hoofd financiën bij het kunstsubsidiefonds BKVB, gisteren bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij was schuldig bevonden aan verduisteringvan in totaal bijna 16 miljoen euro. De officier van justitie had vier jaar geëist, maar de rechter legde een hogere straf op omdat de fraude voor Nederlandse begrippen een ongekende omvang had en gemeenschapsgeld betrof. Bovendien had K. een vertrouwensfunctie; K. heeft het in hem gestelde vertrouwen „ernstig beschaamd”, aldus het vonnis.

De rechtbank acht bewezen dat K. tussen september 2007 en maart 2009 bijna 16 miljoen euro van het fonds naar zijn eigen rekening en rekeningen van handlangers heeft gesluisd. In tranches van 50.000 euro per keer maakte K. soms astronomische bedragen over naar rekeningen in Limburg, Thailand, Estland en Oostenrijk. Nadat hij in een paar dagen 203 keer 50.000 euro had overgeboekt via een kleine Oostenrijkse bank, sloeg die alarm en kwam de fraude aan het licht.

De rechter acht K. ook schuldig aan het verduisteren van 434.449,25 euro van de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) tussen mei 2007 en december 2008. De rechtbank wees de instelling een vordering van 370.000 euro toe, die Clemens K. aan de Staat moet terugbetalen – als hij ooit wordt gevonden en opgepakt.