Van Persie heeft het WK nog steeds niet verwerkt

Voor het eerst sinds het WK speelde Robin van Persie gisteren weer mee met het Nederlands elftal. „Bepaalde dingen had ik liever anders gezien.”

Robin van Persie zit nog steeds in zijn maag met zijn teleurstellende optreden bij het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. „Heel Nederland had een mening en die heb ik ook”, zei de aanvaller na de oefeninterland tegen Turkije. „Ik wil daar nog eens rustig over nadenken en in een latere fase op terugkomen. Ik neem zo’n WK heel serieus. Dat is niet iets waar ik zo klakkeloos na een wedstrijd op een woensdagavond over wil praten.”

Voor Van Persie was het zijn eerste interland sinds de WK-finale, de enige van zeventien wedstrijden die Oranje het afgelopen kalenderjaar verloor. De aanvaller kijkt nog altijd niet gelukkig terug op het eindtoernooi, waarbij hij één doelpunt maakte in zeven wedstrijden. „Bepaalde dingen had ik liever anders gezien. Het heeft er wel in gehakt. Dat toernooi weegt heel zwaar voor mij. Ik moet het nog een plekje geven.”

Van Persie meldde zich na de rondvaart in Amsterdam en een vakantie bij zijn club Arsenal, maar raakte al na drie wedstrijden geblesseerd. Een enkelblessure hield hem twee maanden langs de kant. Van Persie was bijna klaar met zijn revalidatie toen bondscoach Bert van Marwijk de aanvaller begin november selecteerde voor de oefeninterland. „Ik denk dat de Nederlandse coach een goed gevoel voor humor heeft”, reageerde manager Arsène Wenger kribbig. „De kans bestaat niet dat Van Persie speelt tegen Turkije.”

De aanvaller kreeg echter anderhalve week geleden een half uur speeltijd bij de nederlaag tegen Newcastle United. Wenger verklaarde niet langer tegen het vertrek van Van Persie naar de nationale ploeg te zijn. „Tien of twaalf dagen geleden was deze situatie ondenkbaar”, zei de Fransman. „Robin is nog niet op zijn vertrouwde niveau, maar een beetje competitie kan hem goed doen.”

Ook Van Persie zei gisteren dat de verhoudingen zijn hersteld. „Het was toen ook te vroeg voor een terugkeer. Ik heb nu twee weken volledig getraind. Ook Wenger is overtuigd. We hebben een plan uitgestippeld dat is uitgekomen zoals gehoopt. Ik heb deze dagen meer aan de trainingen bij het Nederlands elftal, dan die bij Arsenal. Daar zou ik door alle interlands op het veld staan met vier of vijf man en een fitnesstrainer. Ook goede trainingen, maar hier kan ik elf tegen elf spelen.”

Arsenal speelt zaterdag de stadsderby tegen Tottenham Hotspur, met Rafael van der Vaart, maar Van Persie kan sowieso nog geen hele wedstrijd spelen. „Bij Arsenal is het een sneltrein, waar spelers niet in één keer op kunnen springen. Ik denk dat ik zestig of zeventig minuten wel aankan. Het was al fijn vanavond één helft te spelen. Ik ben blij, de bondscoach en mijn trainer ook. Voor mij is dit een win-win-winsituatie.”

Van Persie wilde eerder deze week al niet vooruitlopen op een concurrentiestrijd met Klaas-Jan Huntelaar, die in Zuid-Afrika slechts invaller was, maar negen keer scoorde in de laatste vijf interlands. „De bondscoach beslist. Ik heb daar heel eerlijk gezegd helemaal niet over nagedacht. Ik ben al blij dat ik weer terug ben bij het Nederlands elftal.”

    • Michiel Dekker