Toezicht in VS zet bieding op Crucell al online

Het Amerikaanse farmaciebedrijf Johnson & Johnson heeft in de VS gedetailleerde informatie gepubliceerd die in Nederland niet beschikbaar is. Het betreft een overzicht van de onderhandelingen over het bod op de Nederlandse vaccinproducent Crucell. Uit de gegevens blijkt onder meer dat de directie van Crucell de overnameprijs opdreef.

Johnson & Johnson heeft dit zogenoemde voorlopige biedingsbericht gepubliceerd bij de Amerikaanse beurscommissie, de Securities & Exchange Commission (SEC). De SEC heeft het document conform de Amerikaanse beurstoezichtsregels op haar website gezet.

In Nederland moet toezichthouder AFM eerst toestemming geven alvorens informatie openbaar wordt, zegt een AFM-woordvoerder. „Maar in het biedingsbericht mag in principe geen koersgevoelige informatie staan.”

Het is niet de eerste keer dat beleggers in Nederland op achterstand staan bij een grensoverschrijdende overname. Tijdens de overnamestrijd om ABN Amro in 2007 kwam de meest gedetailleerde informatie maandenlang uit documenten die ABN Amro én de bieders bij de SEC publiceerden.

Uit het Johnson & Johnson-biedingsbericht blijkt dat een overname van Crucell op 18 mei 2010 voor het eerst ter sprake kwam in overleg tussen directievoorzitter Ronald Brus van Crucell en Sheri McCoy van de farmaciegroep van Johnson & Johnson. Crucell vroeg en kreeg na twee maanden een concrete indicatie van een biedingsprijs van 24 euro per aandeel. De onderhandelingen werden op 16 september afgemaakt op 24,75 euro per aandeel, een premie bovenop de toenmalige beurskoers van 58 procent. Johnson & Johnson bezit al 18 procent van de Crucell-aandelen en betaalt nu 1,75 miljard euro voor de rest.

Het keepersgeluk van Crucell: pagina 16

    • Menno Tamminga