Terreurverdachte Gitmo schuldig op één punt

De eerste terreurverdachte uit Guantánamo Bay die voor een civiele rechtbank in plaats van een militair tribunaal is berecht, is gisteren schuldig bevonden op één van de ruim 280 punten in de aanklacht. De Tanzaniaan Ahmed Ghailani (36) is schuldig bevonden aan samenzwering voor de aanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika in 1998, waarbij 224 mensen om het leven kwamen.

Het proces voor een civiele rechtbank in New York werd gezien als een proef voor de berechting van andere terreurverdachten in de Amerikaanse marinebasis in Cuba, onder wie het zelfbenoemde brein achter de aanslagen van 11 september 2001, Khalid Sheikh Mohammed. President Barack Obama pleit voor berechting voor civiele rechtbanken, omdat terreurverdachten hier een eerlijker proces zouden krijgen. Republikeinen willen dat gevangenen uit ‘Gitmo’ voor militaire tribunalen terecht staan.

Ghailani was onder meer aangeklaagd voor moord op ieder van de 224 slachtoffers. Een anonieme, zevenkoppige jury veroordeelde hem voor samenzwering om Amerikaanse doelen met explosieven te vernietigen. Bij de definitieve uitspraak, eind januari, kan hij worden veroordeeld tot minimaal twintig jaar gevangenisstraf en maximaal levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating.

Republikein Pete Hoekstra, lid van de Commissie voor de Inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden, meldde gisteren in een verklaring dat de berechting voor een civiele rechtbank „een fout” was en dat de regering-Obama had „gefaald”. Volgens het Centrum voor Constitutionele Rechten (CCR) daarentegen bewijst het vonnis dat federale strafzaken „superieur” zijn aan militaire commissies omdat ze bewijsmateriaal verbieden dat door marteling is verkregen.

Volgens aanklagers hielp Ghailani een Al-Qaeda-cel bij het kopen van een truck en explosieven voor de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi, Kenia en Dar es Salaam, Tanzania in 1998. Hij zou een dag voor de aanslagen zijn gevlucht naar Pakistan. In Afghanistan zou Ghailani hebben gewerkt als lijfwacht en kok voor Osama bin Laden. Ghailani werd in 2004 in Pakistan opgepakt en in 2006 naar Guantánamo Bay getransporteerd. (AP, BBC)