Suu Kyi: junta niet milder

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi weerspreekt dat haar vrijlating, vorige week zaterdag, een signaal was dat de junta in haar land een mildere politiek voorstaat. Volgens Suu Kyi was de enige reden voor haar vrijlating dat haar huisarrest op 13 november afliep.

„Ik denk niet dat er andere redenen waren”, zegt Suu Kyi vandaag in een interview met het persbureau Associated Press. Zij noemt haar detentie in haar huis „illegaal”. „Mijn gevangenschap moest tot een einde komen en er waren geen redenen om die te verlengen.”

De 65-jarige Nobelprijswinnares en icoon van de democratiseringsbeweging in Birma gaf het interview, een van de eerste sinds haar vrijlating, thuis in haar kleine werkkamer waar zij sinds 2003 verbleef. Een kantoortje zonder franje, behalve een bloemenvaas en een zwart-wit foto van haar vader, generaal Aung San die het koloniale Birma ooit van de Britten verloste.

Suu Kyi, die zich wil blijven inzetten voor een democratisch Birma, vermijdt uitspraken waarmee ze militairen leiders zou bruuskeren. Sinds haar vrijlating, een week geleden, heeft ze geen enkel contact meer gehad met de junta, of vertegenwoordigers daarvan. „Ze hebben nog geen enkele stap ondernomen om te laten weten wat zij van de situatie vinden”, aldus Suu Kyi, die heeft aangedrongen op een persoonlijke ontmoeting met de sterke man van Birma, generaal Than Shwe, om over nationale verzoening te spreken.

Volgens de BBC zijn er eerste signalen dat in kringen van militairen met een lagere rangorde sympathie bestaat voor Suu Kyi. Infanteristen van twee legerdivisies hebben berichten bevestigd dat op 13 november enkele honderden militairen naar Rangoon waren afgereisd om de vrijlating van Suu Kyi bij te wonen. „Wij waren daar om haar te groeten, we geloven dat ze iets kan doen aan de ontberingen van de lagere rangen”, aldus een anonieme militair. (BBC, AP)