Suïcidaal door klimaatsceptici

Klimaatwetenschapper Phil Jones is terug in functie. Hij ziet er weer patent uit en gebruikt geen medicijnen meer. De suïcidale somberheid is voorbij en hij publiceert als van ouds over temperatuurverandering op aarde. Maar hij is voorzichtiger in zijn e-mails.

Een jaar nadat hackers Jones’ privé e-mails op internet zetten, publiceert het wetenschappelijk tijdschrift Nature een interview met de klimaatwetenschapper. De hack was het begin van een kwaadaardige campagne om klimaatwetenschappers in diskrediet te brengen. Phil Jones is daaraan bijna bezweken, zegt hij in het interview.

Jones maakt met de Climate Research Unit van de University of East Anglia temperatuurreconstructies. Hij had veel contact met Michael Mann die uit boomringen afleidt dat de huidige opwarming uniek is voor de laatste millennia. Dat doet opwarmingsontkenners in woede ontsteken.

In juli begonnen zij Jones het leven zuur te maken door massaal ‘freedom of information’-verzoeken in te dienen.Toen kwam de hack en de openbaring van Jones’ correspondentie. Hij bleek zich privé wel eens grof over klimaatsceptici uit te laten en deed soms wel erg veel moeite om hun publicaties te blokkeren. Het leek er even op dat hij metingen manipuleerde. Onderzoekscommissies hebben zijn eer hersteld, maar riepen hem op toch wat makkelijker meetresultaten af te staan. Weinig bekend werd dat Jones zo’n 200 zeer bedreigende e-mails ontving en dat collega’s hem wel bemoedigende e-mails stuurden, maar zich zelden openlijk solidair verklaarden.