Staatsgreep Madagascar lijkt te zijn mislukt

Twintig officieren verklaarden gistermiddag de macht te hebben gegrepen in de eilandstaat Madagascar. Maar de regering van ex-diskjockey Andry Rajoelina zegt het land onder controle te hebben. Na een paar opstootjes rond het vliegveld, bleef het in de hoofdstad Antananarivo gisteravond rustig.

De opstandige officieren stonden onder leiding van kolonel Charles Andrianasoavina, die in maart 2009 ook al betrokken was bij een staatsgreep. Toen hielp hij Rajoelina aan de macht, die destijds vooral onder arme Malagassiërs populair was. Rajoelina betichtte toenmalig president Ravalomanana ervan zijn zakelijke en politieke belangen te vermengen.

Rajoelina, die sindsdien als zelfbenoemd ‘President van de Hoge Autoriteit van de Transitie’ het land leidt, zegt gisteren van de officiers doodsbedreigingen te hebben ontvangen. In een verklaring liet hij echter weten niet bang te zijn voor zijn positie omdat het volk hem nog zou steunen.

Maar dat is de vraag. Rajoelina is binnen en buiten Madagascar geïsoleerd geraakt. De couppoging viel gisteren bovendien samen met een grondwetsreferendum dat Rajoelina had uitgeschreven om zijn omstreden leiderschap te legaliseren. Het referendum werd door de oppositie geboycot en de opkomst was laag.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen dan kan Rajoelina interim-president blijven tot de volgende verkiezingen. Wanneer die verkiezingen precies zijn, ligt nog niet vast. Zo kan Rajoelina volgens critici zo lang als hij wil legaal aan de macht blijven.

Zelf heeft Rajoelina aangekondigd geen kandidaat te zijn bij eventuele verkiezingen. Toch voorziet de voorgestelde grondwetswijziging ook in een verlaging van de minimumleeftijd voor het presidentschap van 40 naar 35 jaar, waarmee voor de pas 36-jarige Rajoelina de weg vrij ligt om juist wel deel te nemen.

Onder Rajoelina is de economie van Madagascar, het op drie na grootste eiland ter wereld, in een vrije val geraakt. De armoede is toegenomen en natuurorganisaties waarschuwen dat op grote schaal hout en zeldzame dieren het land zijn uitgesmokkeld. Volgens de militairen die gisteren aanspraak maakten op de macht is het geduld van de Malagassiërs op.

Zij gaven gehoor aan een oproep van de laatste gekozen president van Madagascar, de sinds 2009 in ballingschap in Zuid-Afrika levende zuivelmagnaat Ravalomanana. Hij had het leger publiekelijk opgeroepen „Madagascar te redden”.

    • Peter Vermaas