Sparta wil 'Gezicht op Delfshaven' terug

Het was een cadeautje van een sponsor vanwege het zestigjarig bestaan van Sparta: het schilderij Gezicht op Delfshaven van de Rotterdamse schilder Johan Hendrik van Mastenbroek. In de jaren tachtig verdween het schilderij tijdens een verbouwing. Tot het gisteren ineens opdook bij het AVRO-programma Tussen Kunst en Kitsch.

De Rotterdamse vinder vertelde in het museum Boymans Van Beuningen dat hij het schilderij uit een vuilcontainer had gehaald die bij de voetbalclub stond. In het programma schatte taxateur Frank Welkenhuysen de waarde van het schilderij rond de 25.000 euro.

Manager commerciële zaken Charles van der Steene heeft een andere versie. Van der Steene, destijds commercieel directeur, meent dat Sparta het schilderij nooit heeft weggegooid. In het Algemeen Dagblad zegt hij: „Het hing altijd boven de bar in de oude bestuurskamer. Tijdens de renovatie hebben we spullen opgeslagen in containers. Dat waren géén vuilcontainers. We wisten immers dat het om een ‘echte’ Van Mastenbroek ging. Even voor de renovatie hebben we het schilderij zelfs nog laten taxeren. Toen was het 40.000 gulden (18.000 euro) waard. We dachten dat het schilderij op een of andere manier was kwijtgeraakt.”

Na even gezocht te hebben, besloot Sparta de zaak te laten voor wat het was. Tot ze het terugzagen op televisie. De club uit de eerste divisie vindt dat ze er alsnog aanspraak op heeft.

Maar de vraag is: waar is het schilderij? De opnames van het programma Tussen Kunst en Kitsch waren in het voorjaar, en niemand weet of de vinder het doek nog bezit of inmiddels heeft verkocht. De AVRO laat weten dat het de gegevens van de man niet bekend zal maken.

Sparta wil sowieso dat het schilderij terugkomt in stadion Het Kasteel. De Rotterdamse club gaat bekijken welke juridische stappen het kan ondernemen om‘Gezicht op Delfshaven terug te krijgen. Van der Steene in het AD: „Ik ga niemand beschuldigen. Maar we gaan wel aantonen dat het van ons is en we willen het terug.”