Rutte: positie staatshoofd intact laten

Premier Rutte (VVD) wil niet tornen aan de positie van het staatshoofd. Een ruime Kamermeerderheid van PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66 en de PvdD wil de politieke invloed van de koning(in) beperken.

De partijen zijn samen goed voor 91 zetels in de Kamer. Maar zij verschillen onderling van mening over de vraag of het staatshoofd uit de regering moet. Dat bleek gisteren tijdens het debat over de begroting van Algemene Zaken en het Koninklijk Huis.

De PVV had enkele weken geleden al een initiatiefwetsvoorstel aangekondigd met als uitgangspunt dat het staatshoofd niet langer deel uitmaakt van de regering. PVV-Kamerlid Louis Bontes zei gisteren „trots” te zijn op het koningshuis, maar hij vindt dat het „tijd is voor modernisering van het Koninklijk Huis in het staatsbestel”. SP, D66 en GroenLinks zijn voorstander van een louter ceremonieel koningschap.

De PvdA wil de schijn van politieke invloed van de koningin vermijden, zei Kamerlid Pierre Heijnen gisteren tijdens het debat. Als dat het doel is van de PVV ziet hij „aanknopingspunten” om samen te werken.

Rutte wil het Koninklijk Huis en de daarmee samenhangende tradities onaangetast laten. „Als de koning geen lid is van de regering moet ik er misschien wel drie keer per week naartoe in plaats van één keer per week”, waarschuwde hij de Kamer. Sommige fracties hadden de premier aangesproken op het kopje thee dat hij iedere maandagmiddag drinkt op paleis Noordeinde – dat hoeft niet meer wekelijks, zeiden PvdA en D66.

Volgens Rutte is er geen aanleiding om de notitie van premier Kok uit 2000 over de rol van de monarchie te actualiseren, zoals de PvdA hem had gevraagd. Hij kreeg steun van VVD, CDA, ChristenUnie en SGP. Die partijen willen niets veranderen aan het koningshuis.