Overig

Actualiteiten

De wereld draait door. Zanger en pianist Roel van Velzen praat over zijn eerste theatertour Hear Me Out. Ook aandacht voor de documentaire El Bulli van Gereon Wetzel die is te zien op het documentaire filmfestival IDFA. Muziek van Darius Dante, Yvon Jaspers is tafeldame. Ned.3, 19.30-20.25u.

Nieuwsuur. Reportage over de snel groeiende omzet van webwinkels die het veel beter doen dan ‘gewone’ winkels. Vrouwen blijken meer te kopen op internet dan mannen. Verder een reportage uit Haïti met aandacht voor een Nederlands gezin dat buiten de stad helpt om nieuwe woningen te bouwen. Ned.2, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Onder de gasten cabaretier Paul van Vliet die voor zijn gehele oeuvre is onderscheiden met de Blijvend Applaus Prijs 2010. De Marokkaans-Nederlandse schrijfster Naima El Bezaz praat over haar boek Vinexvrouwen. Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

Kruispunt. Naar aanleiding van de Nederlandse première van de succesvolle en bekroonde Franse film Des hommes et des Dieux een reportage over de monniken van Tibhirine. Aan de hand van historische beelden vertellen ooggetuigen over de maandenlange gijzeling van zeven trappisten door moslimextremisten in Algerije in het voorjaar van 1996, waarop de film is gebaseerd. Na twee maanden van angst en onzekerheid werden hun hoofden teruggevonden. De wereld reageerde geschokt. Ned.2, 18.25-18.55u.

Metropolis. Afl.: Die tijd van de maand. In Nederland doen we of er niks aan de hand is als een vrouw ongesteld is. Ze moet gewoon door met haar activiteiten en het er vooral niet te veel over hebben. In veel andere landen ligt dit heel anders. Zo worden vrouwen in Nepal gedurende hun menstruatie afgezonderd in een hutje in een hoekje van het erf. En in Suriname mogen vrouwen niet koken tijdens de menstruatie, daarom moeten jonge mannen op kookles zodat ze niet verhongeren als hun toekomstige vrouw maandelijks een paar dagen uit de keuken moet blijven. In Zambia blijken ze juist weer hartstikke geëmancipeerd, daar kunnen vrouwen maandelijks een vrije dag opnemen als ze ongesteld zijn, de ‘mothers day’. Ned.3, 20.25-20.55u.

Pavlov: Waarom ben ik zo’n goede imitator? Een onderzoek of ‘goed imiteren’ wetenschappelijk te verklaren is. Carlo Boszhard is op dit moment een van de bekendste imitators van Nederland. Om zijn talent te onderzoeken ondergaat Boszhard o.m. een breinscan en een gezichtsspiertest. Ned.3, 20.55-21.50u.

DNA onbekend. Ontrafeling van familiegeheimen door dna-onderzoek. Anouk (23) uit Tilburg hoort eerst van haar ouders dat ze zou zijn verwekt door een anonieme zaaddonor, maar later vertelt haar moeder dat haar vader wel degelijk in staat is kinderen te verwekken en dat de kans bestaat dat Anouk toch een kind van hem is. Een vaderschapstest moet dit nu uitwijzen. Ned.3, 21.30-22.15u.

Andere tijden: Explosieve idealen van RaRa. Geschiedenisprogramma met reportages over (bijna) vergeten gebeurtenissen uit de twintigste eeuw. Afl.: De beweging. Midden jaren 80 werd Nederland opgeschrikt door aanslagen op Makro-filialen, gepleegd door een groep radicale activisten die zich RaRa noemde. De enige RaRa-verdachte die ooit is veroordeeld praat voor het eerst openlijk op tv. Presentatie: Hans Goedkoop. Ned.2, 21.30-22.00u.

Goudvis: Lieve Joris. Lieve Joris (1953) schrijft reisverhalen en wordt internationaal gewaardeerd om haar literair journalistiek talent. Ze verbleef lange tijd in het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika, en de jongste jaren ook in Azië. Altijd weer graaft ze zich diep in elke cultuur in, op zoek naar wat er ‘achter de etalage’ schuilgaat. In haar werk toont ze zich volgens Geert Mak geen reis-, maar een blijfjournalist. Canvas, 22.10-23.05u.

Cultuur

The Culture Show. Kunsthistoricus Andrew Graham Dixon bekijkt de schilderijen van de Duitse romantische kunstenaar Caspar David Friedrich (1774-1840); verslag over choreograaf Wayne McGregor die voor zijn nieuwste werk, Far, de hulp van wetenschappers zocht; een selectie van de beste kunst, muziek en voorstellingen van het Festival of Disability and Deaf Arts in Liverpool en de komische talenten van Tony Hancock. BBC 2, 20.00-21.00u.

Drama

Dubbelleven. Eerste deel van 13-delige fictiereeks over twee vrouwen die na de dood van hun partner ontdekken dat hun geliefde er een tweede, geheime relatie op nahield. Als Mark bij een ongeluk sterft, komen Karen en Nina erachter dat hij al die tijd een dubbelleven leidde en dat ze niet de enige vrouw in zijn leven waren. Als de shock wegebt, beginnen beide vrouwen een strijd die moet bepalen wie nu echt de vrouw was in zijn leven. Eén, 21.20-22.10u.