Oproep Lowlands leidt tot e-mailbombardement in Tweede Kamer

,,Tegen de btw-verhoging? Mailen maar!”, zo luidt de oproep van de festivalorganisatie van Lowlands op zijn website. Met een e-mailbombardement bij Tweede Kamerleden probeert de organisatie de voorgestelde btw-verhoging op kaarten voor podiumkunsten te voorkomen. De Tweede Kamer besluit vandaag over het voorstel.

Volgens de Volkskrant reageerde CDA-Kamerlid Ad Koppejan gisteren met de volgende tweet:

E-mail is niet meer af te handelen door duizenden protestmailtjes over btw-verhoging cultuur. Je kunt op sympathiekere manier aandacht vragen.

Het Kamerlid heeft de tweet inmiddels om onbekende redenen verwijderd. Het kabinet-Rutte wil de btw verhogen van 6 naar 19 procent.

Lowlands levert een kant-en-klare mail en adressenlijst van Kamerleden, zodat je alleen nog maar hoeft te knippen en plakken.

Geachte volksvertegenwoordiger,

Deze week stemt u over het voornemen van het kabinet om de BTW op kaarten voor concerten en andere podiumkunsten van 6 naar 19% te verhogen. Ik maak mij daar grote zorgen over.

Een dergelijke verhoging betekent niet dat de zogenaamde ’linkse hobbies’ duurder worden, maar dat iedereen (ook Henk en Ingrid) langer moet sparen voor een avondje uit. Van clubshows in Paradiso tot cabaret van Najib Amhali, van musicals in het Circustheater tot Frans Bauer in de feesttent in Zuidlaren, van muziekfestivals als Lowlands en Mysteryland tot klassieke concerten in het Concertgebouw en dans- en theaterstukken in het theatercircuit.

De popzalen, de theaters, én de bands, theater- en dansgroepen die deze kleinere zalen bespelen worden het hardst getroffen. Juist de plekken waar de bron ligt voor nieuwe cultuur als spiegel van de maatschappij, waar baanbrekende maatschappelijke trends en opinies als eerste gesignaleerd worden.

Daarom roep ik u op om op 18 november de fractiediscipline te laten voor wat zij is en tegen de voorgenomen maatregelen te stemmen.

Als vandaag wordt besloten dat de  btw toch omhoog gaat, dan gaat Lowlands nog dit jaar in de voorverkoop, zo meldt de organisatie van Lowlands.

    • Marije Willems