Nederland kort

Rutte: behoud positie van het staatshoofd

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Premier Rutte wil niet tornen aan de positie van het staatshoofd. Dat betekent dat het Koninklijk Huis en de daarmee samenhangende tradities voorlopig onaangetast blijven. Dat bleek gisteren, tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting van het koningshuis. Een Kamermeerderheid van PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren wil de politieke invloed van het staatshoofd beperken. Hun ideeën en voorstellen lopen echter zo ver uit elkaar, dat modernisering voorlopig van de baan is. De PvdA vroeg Rutte een notitie te schrijven over een modernere invulling van de monarchie. Volgens Kamerlid Pierre Heijnen is de notitie van premier Kok uit 2000 inmiddels achterhaald, maar Rutte zag geen aanleiding deze te actualiseren.

Loten voor technische opleidingen in Delft

Delft. De bacheloropleidingen bouwkunde en industrieel ontwerpen en de faculteit lucht- en ruimtevaarttechniek van de TU Delft beginnen met een numerus fixus. Het zijn de eerste opleidingen waar de TU loting voor nieuwe studenten toepast, is gisteren bekendgemaakt. Bouwkunde en industrieel ontwerpen begint komend collegejaar met de loting, lucht- en ruimtevaarttechniek een jaar later. De TU Delft komt met de loting om de kwaliteit van het onderwijs te blijven garanderen „bij achterblijvende financiering door de overheid”. (ANP)

PVV’er De Mos was geen schooldirecteur

DEN HAAG. De PVV heeft Tweede Kamerlid Richard de Mos ten onrechte gepresenteerd als voormalig schoolhoofd. De Mos zei gisteren dat hij wel een diploma voor schooldirecteur heeft gehaald, maar hij is het nooit geweest. Hij zei dat hij onderwijzer is geweest op twee basisscholen in Den Haag. Daarnaast heeft hij een tweejarige opleiding afgerond voor schoolleider in het primair onderwijs. „Ik ben afgestudeerd schooldirecteur”, aldus De Mos. Toen De Mos begin juni 2009 op een PVV-partijbijeenkomst in Rotterdam werd gepresenteerd als opvolger van Tweede Kamerlid Barry Madlener, werd gezegd dat hij onderwijzer en directeur van een basisschool in Den Haag is geweest. Op de PVV-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni stond ook dat De Mos „voormalig onderwijzer en schoolhoofd in de moeilijkste wijken van Den Haag” was. (ANP)