'Nederland en België minst geschikt voor WK'

Nederland en België zijn door de inspectiecommissie van de wereldvoetbalbond FIFA slechter beoordeeld dan de concurrenten voor de organisatie van het WK voetbal in 2018. Uit het inspectierapport dat gisterochtend verscheen kwamen Rusland, Engeland en de combinatie Spanje-Portugal er beter van af.

Volgens het rapport van de FIFA ontbreekt het aan „de noodzakelijke overheidssteun” om het WK te organiseren. Nederland en België hebben namelijk geweigerd hun handtekening te zetten onder een serie van garanties die de FIFA van beide regeringen vraagt. Zo eist de FIFA volledige vrijstelling van belastingen, opschorting van de arboregels en juridische immuniteit. Kamerleden lieten de afgelopen maanden duidelijk weten geïrriteerd te zijn over de dictaten uit Zürich. Nederland en België gingen niet akkoord, maar brachten wijzigingen aan in de FIFA-garanties.

Deze kritische houding komt Nederland nu duur te staan. In het inspectierapport wordt het juridische risico dat de FIFA in Nederland en België zou lopen ingeschaald op ‘gemiddeld’, terwijl dat bij de drie Europese concurrenten ‘laag’ is. Ook de gezamenlijke organisatie van het WK zou volgens de FIFA voor organisatorische problemen kunnen zorgen. Daarnaast zouden er te weinig hotelkamers en trainingsaccommodaties beschikbaar zijn. Positief vindt de FIFA de plannen voor duurzame stadions, de goede infrastructuur en de plannen om coaches in ontwikkelingslanden op te leiden in aanloop naar het WK.

Ondanks de kritiek blijft het Holland-Belgium-bid positief: „Wij zijn nog steeds een goede kandidaat en een veilige optie.” Ook KNVB-directeur Harry Been stelde „meer dan tevreden” te zijn met de beoordeling. „De kritiekpunten zijn voor ons niet nieuw en er staat meer dan voldoende positiefs tegenover.”

Op 2 december beslist de FIFA welke landen de WK’s van 2018 en 2022 mogen organiseren.