Mogelijk gedwongen ontslagen bij Defensie

Bij Defensie moeten er de komende jaren waarschijnlijk duizenden mensen weg. Dat zei minister Hans Hillen van Defensie vandaag bij de opening van de NIDV-beurs voor de defensieindustrie in Rotterdam. Hij sluit gedwongen ontslagen niet uit onder militairen en burgerpersoneel, meldt het ANP.

Koningin Beatrix bij de ceremoniele uitreiking van de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties in de Brabanthallen in Den BoschKoningin Beatrix bij de ceremoniele uitreiking van de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties in de Brabanthallen in Den Bosch

De uitspraak van Hillen komt voor het cao-overleg dat de militaire vakbonden vandaag hebben met Defensie. De bonden hebben Defensie een ultimatum gesteld dat volgende week afloopt, omdat het departement niet ingaat op hun eisen voor een nieuwe cao. ”Deze bezuinigingen en het CAO-overleg staan los van elkaar”, legt NRC defensie-redacteur Jaus Müller uit. “Dat conflict sleept al heel lang.”

7000 mensen weg

Het ministerie moet in verband met de crisis volgend jaar 200 miljoen euro bezuinigen. In 2018 moet Defensie in totaal 635 miljoen euro hebben bezuinigd. Hillen had al eerder een personeelsstop en het snoeien in de bureaucratie aangekondigd. Ook een aantal investeringen in materieel wordt uitgesteld of mogelijk helemaal gestopt. In oktober liet minister Hillen tegenover Omroep Brabant echter nog weten tegen verdere bezuinigingen bij Defensie te zijn: “De begroting bij Defensie wordt elk jaar minder en dat is niet goed”

Voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond ACOM denkt dat het om 7000 mensen gaat die weg moeten. Een deel van hen zal via natuurlijk verloop afvloeien maar de rest zal gedwongen zijn. Kleian maakte dat op uit een tabel in een recente brief van Defensie.

Bezuinigingen ‘behoorlijk ingrijpend’

Volgens Müller is de aankondiging van Hillen “behoorlijk ingrijpend”, want gedwongen ontslagen zijn zeldzaam bij Defensie. “Een jaar geleden waren er nog 7000 vacatures, die zijn nu niet meer nodig.” Müller denkt dat als er vacatures overblijven, deze vooral voor specialisten zoals technici zullen zijn. “Het zal moeilijk zijn om een baan te vinden als soldaat”.

Of de bezuinigingen gevolgen gaan hebben voor toekomstige missies, is onduidelijk: “Het hangt van de missie af. Minder geld kan betekenen: minder oefenen met materieel zoals tanks. Maar we stuurden ook geen tanks Uruzgan. Bij grotere missies waar je veel soldaten voor nodig hebt, kan het snijden in het personeel wel invloed hebben.”


    • Hans Klis