Kort nieuws Media

‘Huffington Post stal ons idee’

New York, 18 nov. Twee Democratische politieke adviseurs zeggen dat de oprichters van The Huffington Post hun idee voor een nieuws- en opiniewebsite hebben gestolen. Zij hebben een rechtszaak aangespannen. In vijf jaar is The Huffington Post uitgegroeid tot een van de populairste nieuwssites van de VS. De uitgave heeft zeventig betaalde redacteuren en zesduizend bloggers die gratis bijdragen leveren. Adviseurs Peter Daou en James Boyce zeggen dat zij in 2004 een aantal keren hebben overlegd met oprichters Arianna Huffington en Kenneth Lerer over een liberale tegenhanger van de conservatieve website Drudge Report. Die noemen de claim „pure fantasie”. (AP)

Feyenoord: geen live verslag Rijnmond

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 nov. Feyenoord spant een kort geding aan tegen RTV Rijnmond, omdat de regionale omroep op de radio rechtstreeks verslag blijft doen van wedstrijden. De Rotterdamse voetbalclub verbrak ruim twee maanden geleden de samenwerking met Rijnmond. Feyenoord eiste een hogere vergoeding dan de 10.000 euro, die tot dan toe jaarlijks betaald werd. Nadat de onderhandelingen waren stukgelopen, sloot de club een overeenkomst met de lokale radiozender Megastad FM, die sindsdien het alleenrecht heeft op rechtstreekse uitzendingen.

Buma/Stemra wil geld van websites

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 nov. Websites die muziek of geluidsfragmenten laten horen, kunnen sinds gisteren een brief verwachten van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. De sites moeten betalen voor het gebruik van muziek. Of ze moeten die verwijderen. Buma/Stemra benadrukt dat het uitsluitend gaat om zakelijke websites. De organisatie zal geen rekeningen versturen aan particulieren. Daarover ontstond eerder dit jaar enige ophef. Het betreft ook niet online radiostations: die moeten volgens Buma/Stemra een radio- en tv-licentie aanvragen. Buma/Stemra vraagt voor 2010 een bedrag van 330 euro.