Kort nieuws Economie

Rusland gaat opnieuw privatiseren

Moskou, 18 nov. Rusland gaat de komende drie jaar 1.000 miljard roebel (23,6 miljard euro) aan staatseigendommen verkopen aan private partijen. Premier Vladimir Poetin heeft gisteren ingestemd met de privatiseringsplannen. Hij wil zo het tekort in de overheidsbegroting opvullen en nieuwe investeerders aantrekken. Rusland kampt met de sterkste recessie in vijftien jaar tijd. Het is de grootste privatiseringsgolf die Rusland maakt na de val van de voormalige Sovjet-Unie in het begin van de jaren negentig. (ANP)

Bedrijven investeren minder

Den Haag, 18 nov. Bedrijven hebben in september 4,8 procent minder geïnvesteerd in gebouwen en machines dan een jaar eerder, blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De afname was groter dan in augustus, toen de daling 1,1 procent bedroeg. Ook laat de industrie ongeveer eenvijfde van de productiecapaciteit onbenut door een gebrek aan afzetmogelijkheden. Een peiling onder de ondernemers wijst niet op een herstel van de investeringen. (ANP)

Rechter weigert faillissement Brink’s

Brussel, 18 nov. De faillissementsaanvraag van de Belgische vestiging van het internationale geldtransportbedrijf Brink’s is geweigerd. De handelsrechtbank van Brussel oordeelde gisteren dat alle beslissingen van de raad van bestuur genomen na juni ongeldig zijn, omdat het mandaat was afgelopen. Daaronder valt ook de faillissementsaanvraag. Inmiddels zouden zich twee mogelijke overnamekandidaten hebben gemeld. Bij Brink’s België, dat al jarenlang verlies maakt, werken ruim vierhonderd mensen. (ANP)