Kort nieuws Buitenland

Senaat VS stemt tegen gelijke lonen man en vrouw

Door een onzer redacteuren

rotterdam, 18 nov. De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben gisteren tegen een voorstel gestemd om ongelijkheid tussen lonen voor mannen en vrouwen op te heffen. Met 58 stemmen voor en 41 tegen kreeg de Paycheck Fairness Act niet de benodigde 60 stemmen. Het voorstel dat werkgevers zou dwingen verschillen in salaris te staven met werkinhoudelijke argumenten had de steun van president Obama en vakbonden. Republikeinen redeneerden, aldus The Washington Post, dat het opheffen van limieten op schadevergoedingen voor gediscrimineerde werknemers de werkgevers te veel zou benadelen.

Saoedische koning weg als Gardechef

Riad, 18 nov. De Saoedische koning Abdullah is gisteren afgetreden als commandant van de Nationale Garde. Hij heeft deze invloedrijke positie overgedragen aan zijn zoon prins Mitab bin Abdullah, aldus het officiële Saoedische persbureau SPA. Abdullah leidde de Garde sinds 1962. De Garde (260.000 man) dient als tegenwicht tegen het leger. De koning is 86 jaar oud en zijn vertrek als chef van de Garde zou een teken kunnen zijn dat hij zijn werklast wil verlichten. (AP)

Kirgizië: proces tegen ex-president

Bisjkek, 18 nov. In Kirgizië is gisteren het proces begonnen tegen de verdreven president Koermanbek Bakijev en 27 andere voormalige hoge functionarissen. Ze worden ervan beschuldigd opdracht te hebben gegeven om met scherp te schieten op demonstranten tijdens een opstand in april, waarbij 78 doden vielen. Bakijev, die na de opstand naar Wit-Rusland vluchtte en niet bij het proces is, ontkent dat. Buiten de rechtszaal kwam het tot rellen tussen familieleden van slachtoffers van de opstand en de politie. (AP)

Aanklager Strafhof wijst getuigen af

Den Haag, 18 nov. Hoofdaanklager Moreno-Ocampo van het Internationale Strafhof heeft het bewijs afgewezen dat drie getuigen hadden ingebracht tegen een Keniase oud-minister, voor verkiezingsgeweld van bijna drie jaar geleden waarbij ruim duizend doden vielen. De drie hebben gezegd dat de Keniase Nationale Commissie voor Mensenrechten hen heeft omgekocht om belastende verklaringen af te leggen tegen oud-minister voor Hoger Onderwijs Ruto. De commissie zegt juist dat Ruto het proces wil ontregelen. (AP)

Wapenbaron Bout pleit onschuldig

New York, 18 nov. De vermeende wapenhandelaar Victor Bout is gisteren voorgeleid voor een rechtbank in New York, waar hij heeft gezegd onschuldig te zijn. Bout werd eergisteren door Thailand uitgeleverd aan de VS, waar hij terecht zal staan voor onder meer terrorisme en steun aan terreurbewegingen. Bout wordt ervan verdacht een van de grootste illegale wapenhandelaren ter wereld te zijn. Rusland heeft felle kritiek geuit op de VS om de uitlevering. Bouts proces begint in januari. Hij kan 25 jaar cel tot levenslang krijgen. (AP, AFP)

Arrestatie van chef WikiLeaks geëist

Stockholm, 18 nov. Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft om de arrestatie gevraagd van hoofdredacteur Julian Assange van klokkenluiderssite WikiLeaks. Het OM wil Assange ondervragen over beschuldigingen van verkrachting en molest. Het is niet bekend waar de Australiër zich bevindt. Eerder deze maand overwoog hij asiel aan te vragen in Zwitserland. WikiLeaks publiceert geheime overheidsdocumenten, zoals dit jaar over de oorlogen in Afghanistan en Irak. (AP)

Nigeria bevrijdt 19 gijzelaars

LAGOS, 18 nov. Het Nigeriaanse leger heeft gisteren in de Nigerdelta 19 gijzelaars bevrijd uit de handen van militanten. Dat hebben bronnen bij de Nigeriaanse veiligheidsdienst meegedeeld. De gijzelaars, twaalf Nigerianen en zeven buitenlanders, waren deze maand ontvoerd bij olie-installaties in het zuiden van het land. De ontvoeringen zijn opgeëist door de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta. (BBC, Reuters)