Kort nieuws Binnenland

Tarieven medisch specialisten verder omlaag in 2011

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 nov. De medisch specialisten moeten hun tarieven 1 januari volgend jaar verder verlagen. Dit keer met 4,1 procent, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vanochtend laten weten. Door eerder bekendgemaakte verlagingen moeten de vrije specialisten (die niet in academische ziekenhuizen werken) in januari gemiddeld een kwart van hun inkomen inleveren. De nieuwe korting is het gevolg van een nieuwe kostenoverschrijding van specialistische zorg over 2009, zei het ministerie van VWS vorige maand. De NZa kreeg opdracht uit te rekenen hoeveel extra korting dat zou zijn. De Orde van Medisch Specialisten zegt dat ze bezwaar aantekent en bestudeert of ze een rechtszaak aanspant.

‘Stadsmarinier niet voor zware zaken’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 nov. De stadsmarinier is een effectief middel bij de bestrijding van kleine overlast, maar deze Rotterdamse veiligheidsambtenaar schiet tekort bij „complexe en hardnekkige problemen”, zoals de toestroom van Oost-Europeanen in oude stadswijken. Dat concludeert de Rotterdamse Rekenkamer in een vanmorgen verschenen onderzoeksrapport. Minister Opstelten (Veiligheid, VVD) heeft voorgesteld ook in Gouda een veiligheidsbeambte aan te stellen om de aanhoudende overlast in de wijk Oosterwei te beteugelen. „Een stadsmarinier gaat ook in Gouda niet de dieperliggende problemen oplossen”, stelt directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer.

‘Voor zedendelict nooit taakstraf’

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 18 nov. Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie (beiden VVD) willen dat nooit meer een taakstraf kan worden opgelegd bij ernstige zeden- en geweldsmisdrijven. De bewindspersonen gaan hiermee verder dan het in 2009 bij de Tweede Kamer ingediende wetsvoorstel om taakstraffen bij deze misdrijven in te perken.

Kinderrechter: ik berecht niet meer

Door een onzer redacteuren

Amsterdam , 18 nov. De Amsterdamse kinderrechter Fred Salomon wil geen kinderen meer berechten omdat zij „onherstelbaar beschadigd” raken door de lange wachtlijsten bij jeugdinstellingen. Dat zegt Fred Salomon in de documentaire Juvenal Judge, die zaterdag op het Internationaal Documentaire Festival (IDFA) in première gaat.

RaRa-lid was voor geweld in jaren 80

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 nov. René Roemersma, het enige lid van de actiegroep RaRa dat eind jaren tachtig voor de rechter kwam, erkent jaren na dato betrokkenheid bij brandstichting bij Makro-filialen. In het eerste deel van een tweeluik van het tv-programma Andere tijden, dat vanavond wordt uitgezonden, geeft hij betrokkenheid indirect toe: „Ik was voor geweld.”