Kerstmarkt is mogelijk 'zacht' terreurdoel

De Duitse autoriteiten waarschuwden gisteren voor een toenemende kans op een terreuraanslag.

Politieagenten met kogelwerende vesten en pistoolmitrailleurs op de borst patrouilleren op het centraal station van Berlijn. Het is een ongewone aanblik in Duitsland, waar ‘gewone’ politiemannen er in hun groen-bruine uniformen meestal uitzien als onschuldige boswachters. In de Bondsrepubliek heerst sinds gistermiddag terreuralarm en dat is te merken.

Zelfs op kleinere stations, zoals Berlijn Charlottenburg, is de gebruikelijke beveiliging vervangen door zwaarbewapende bewaking. Hetzelfde geldt voor bezienswaardigheden als de Brandenburger Tor en het Rijksdaggebouw in de Duitse hoofdstad. Dubbele politiepatrouilles geven aan dat de overheid gealarmeerd is en dat de burger dient op te letten.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, maakte gistermiddag bekend dat volgens een buitenlandse veiligheidsdienst de Bondsrepubliek eind november doelwit kan zijn van aanslagen door radicale moslims. „Er is reden voor zorg, maar niet voor hysterie”, aldus De Maizière. Al sinds begin deze maand zijn de Duitse autoriteiten in een hogere staat van paraatheid. Op het vliegveld van Keulen/Bonn was een bompakket uit Jemen ongemerkt door vervoerd naar Engeland. Daar kon het na Duits alarm onschadelijk worden gemaakt. Vanmorgen werd bekend dat gisteren in een vliegtuig dat van Windhoek (Namibië) naar München zou gaan een verdacht pakket is aangetroffen.

Duitse veiligheidsdiensten hebben van „een buitenlandse partner” melding gekregen dat twee, waarschijnlijk onafhankelijk van elkaar werkende groepen islamitische extremisten aanslagen in de Bondsrepubliek voorbereiden. Twee terroristen, die al in het land zouden zijn, zouden wachten op instructies voor een aanval op een grote mensenmenigte. Een groep van vier personen, die mogelijk nog niet in de Bondsrepubliek is, zou aanslagen in Berlijn voorbereiden volgens het model van Mumbai in 2008. In deze Indiase stad stierven twee jaar geleden ruim 170 mensen bij aanslagen door moslimterroristen.

Als de twee belangrijkste personen achter de schermen worden nu een zekere Mohammed Ilyas Kashmiri en Yunis al Mauretani genoemd, leden van Al-Qaeda. Ilyas Kashmiri zou betrokken zijn geweest bij een aanslag in het Indiase Poona in februari van dit jaar. Daar werden in het toeristenrestaurant The German Bakery (‘de Duitse bakkerij’) zeventien mensen door een rugzakbom gedood.

Volgens de Berlijnse wethouder Ehrhart Körting telt Duitsland de komende tijd „een enorm aantal ‘zachte’ doelen”. Op 22 november gaan de eerste kerstmarkten open, de datum die door veiligheidsdiensten als eerste dag van mogelijke aanslagen wordt genoemd.