Internationaal kort

Iraakse president wil executiebevel Tariq Aziz niet tekenen

Bagdad. De Iraakse president Jalal Talabani heeft gisteren gezegd dat hij weigert om het executievonnis van Tariq Aziz te tekenen. Aziz, nu 74 jaar, was tijdens het regime van oud-dictator Saddam Hoessein een van zijn vertrouwelingen en minister van Buitenlandse Zaken van Irak. Hij werd vorige maand ter dood veroordeeld voor misdaden tegen Koerdische Irakezen. President Talabani zei gisteren tegen de Franse televisie dat hij het vonnis nooit zou tekenen, vanwege Aziz’ leeftijd en omdat hij een christelijke Irakees is. Van Talabani was al bekend dat hij tegen de doodstraf is; hij weigerde al eerder executiebevelen van voormalige leiders te ondertekenen. (AP, BBC)

Noodtoestand in Guinee uitgeroepen

Conakry. De Guinese autoriteiten hebben gisteren de noodtoestand afgekondigd. Gisteren was de derde dag vol geweld in het West-Afrikaanse landje, na de presidentsverkiezingen van zondag. In de hoofdstad Conakry vielen drie doden bij gevechten tussen veiligheidsdiensten en aanhangers van de oppositie. Oppositieleider Alpha Condé werd uitgeroepen tot nieuwe president van het land; hij kreeg 52 procent van de stemmen in de tweede ronde. De noodtoestand blijft van kracht tot dat het hooggerechtshof in Guinee de verkiezingsuitslag heeft bevestigd. Het was de eerste keer sinds de onafhankelijkheid in 1958 dat Guinee democratische presidentsverkiezingen organiseerde. (AP, BBC)

Vanaf Curaçao naar het heelal, in 2014

Door een onzer redacteuren

rotterdam. De plannen van het land Curaçao om toerisme in de ruimte mogelijk te maken, nemen vaste vormen aan. Eerder dit jaar tekende het Nederlandse bedrijf Space Experience Curaçao (SXC) een intentieverklaring met de internationale luchthaven Hato bij Willemstad. Gisteren werd bekend dat luchtvaartmaatschappij KLM heeft ingeschreven op de eerste ruimtevluchten die naar verwachting in 2014 zullen beginnen. Een retourtje ruimte zou ongeveer 70.000 euro kosten.

Kritiek op M-Oosten om dienstmeisjes

Jakarta. De Indonesische president Yudhoyono eist een diepgaand onderzoek naar de „extreme mishandeling” van een Indonesisch dienstmeisje in Saoedi-Arabië. Een 23-jarig meisje, dat bij particulieren werkte, was door haar werkgever met een schaar en een strijkbout bewerkt en liep ernstige verwondingen op, onder andere aan haar gezicht. Van Saoedische zijde is een onderzoek toegezegd. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de landen in het Midden-Oosten opgeroepen de gastarbeiders beter te behandelen. In landen als Saoedi-Arabië en Koeweit werken tienduizenden vrouwen uit Zuid-Aziatische landen als dienstmeisje. De vrouwen zijn vaak rechteloos en staan bloot aan mishandeling, seksuele uitbuiting en wanbetaling, aldus Human Rights Watch. (BBC, Reuters)

Israël gaat deel van Ghajar ontruimen

Jeruzalem. De Israëlische regering heeft gisteren een plan goedgekeurd om haar troepen terug te trekken uit het noordelijke deel van het dorp Ghajar op de grens met Libanon. Er is nog geen datum bepaald voor de terugtrekking. Daarover wordt eerst overleg gepleegd met UNIFIL, de vredesmacht van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon. Israël bezette de noordelijke helft tijdens de oorlog tegen de Libanese organisatie Hezbollah in 2006. Het zuiden van het dorp blijft in Israëlische handen. De inwoners van Ghajar zijn bang van elkaar te worden afgesneden. (Reuters)