Inspectie duikt dieper in Inholland

De hogeschool Inholland beleefde gisteren voor de zoveelste keer een slechte dag. De geplaagde onderwijsinstelling eindigde onderaan in de Keuzegids HBO en de Inspectie van het Onderwijs maakte bekend dat ze een officieel onderzoek instelt naar mogelijke financiële onregelmatigheden bij de school. De resultaten van een eerder deze maand gestart vooronderzoek geven daartoe aanleiding.

Onderdeel van de studie is het declaratiegedrag van de leden van het college van bestuur van de school. Speciale aandacht, melden bronnen rond het onderzoek, gaat uit naar de declaraties van voormalig bestuursvoorzitter Jos Elbers en Lein Labruyère, de huidige waarnemend voorzitter. Zij zouden op kosten van de school buitenlandse reizen hebben gemaakt, soms vergezeld door hun partners. Daarnaast zou er sprake zijn van privégebruik van dienstauto’s.

Vanochtend sprak de Tweede Kamer met staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) over de problemen in het hoger onderwijs in het algemeen en die bij Inholland in het bijzonder. Zijlstra meldde aan de Kamer dat het onderzoek van de inspectie zich niet beperkt tot „bonnetjes”. Er wordt ook gekeken naar de aanbesteding van diensten bij externe partijen en tekortschietend financieel toezicht.

Bronnen rondom het onderzoek melden dat ook de deelname van Inholland in de Nyenrode Business Universiteit nader bekeken zal worden. Inholland nam in 2004 een belang van 50 procent in deze opleiding, maar verkocht dat in februari van dit jaar terug aan de stichting Nyenrode.

Zijlstra benadrukte dat er nog geen sprake was van „bewezen feiten”. De inspectie is van plan in juni te rapporteren. Hij wil daarom niet nu al maatregelen nemen jegens het bestuur van de school.

De Onderwijsinspectie is al eerder begonnen met een onderzoek naar onreglementaire afstudeertrajecten bij Inholland en andere hogescholen. Zijlstra beloofde de Kamer in februari met een update over het onderzoek naar de diploma’s van Inholland te komen. Het eindrapport over het brede onderzoek verschijnt in april.

    • Bart Funnekotter