India mist 29 mld door fraude gsm-licenties

De Indiase staat is „vermoedelijk” meer dan 29 miljard euro misgelopen door fraude bij de verkoop van mobiele telefoonlicenties, twee jaar geleden. Dat is 25 euro per inwoner.

Dat blijkt uit een accountantsverslag dat aan het parlement is overhandigd. De regering onder leiding van de Congrespartij is door het onderzoek in grote verlegenheid gebracht. Verantwoordelijk voor de fraude is minister A. Raja van Communicatie, die behoort tot DMK, een partij in Tamil Nadu. Na veel aarzeling besloot de Congrespartij afgelopen weekeinde de minister te laten vallen. Maar de imagoschade is niet hersteld. De oppositie ruikt bloed en legt het parlement stil. Ze eist een breed parlementair onderzoek. De Congrespartij weigert dit.

Voor premier Manmohan Singh was het dinsdag een bijzonder slechte dag. Niet alleen kwam het vernietigende rapport van de inspecteur-generaal naar buiten, ook kreeg hij een standje van het Hooggerechtshof. Die verwijt hem elf maanden lang niets te hebben gedaan met een klacht over de gang van zaken bij de verkoop van de gsm-licenties.

In India twijfelt niemand aan de integriteit van Singh, maar de affaire bevestigt het beeld van een politiek afwachtende premier. Hij moet schipperen tussen Sonia Gandhi, leider van de Congrespartij, en (regionale) coalitiepartijen die de regering overeind houden. Minister Raja werd pas ontslagen nadat daarover overeenstemming was bereikt met M. Karunanidhi, leider van DMK en premier van Tamil Nadu.

Het schandaal illustreert hoe diep corruptie is doorgedrongen in India. Raja verkocht de licenties tegen sterk verouderde prijzen, veranderde gaandeweg de spelregels en liet bedrijven toe die volgens voorwaarden geweerd hadden moeten worden. Bedrijven die licenties verkregen „tegen een ongelooflijk lage prijs”, verkochten de pakketten door aan derden en incasseerden zo grote winsten.

    • Wim Brummelman