Ierse centrale bank: Dublin gaat lenen

De president van de Ierse centrale bank, Patrick Honohan, verwacht dat Ierland „een substantiële lening” zal vragen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zei hij vanochtend tegen de Ierse radiozender RTÉ.

„Ik denk dat dit de manier voorwaarts is. Door de omstandigheden op de markten kunnen we niet doorgaan zonder de steun van onze internationale bondgenoten”, zei Honohan. „We hebben het over een substantiële lening, tientallen miljarden, ik weet niet of er nu al een precies bedrag is gevraagd.”

De regering weigert tot dusver elke financiële steun en zegt tot medio 2011 genoeg eigen kapitaal te hebben. Dublin vreest dat voorwaarden worden gesteld zodra bij de Europese Centrale Bank (ECB) of IMF moet worden aangeklopt.

Maar nu naast Europese partners ook de eigen centrale bank adviseert steun te accepteren, lijkt de regering-Cowen niet lang meer te kunnen weigeren.

Vanochtend zijn experts van de Europese Commissie, de ECB en het IMF in Dublin aangekomen. Zij voeren tests uit om te kijken of en hoe Ierse banken de crisis kunnen doorstaan. Ook bekijken ze een vierjarenplan waarmee de regering het begrotingstekort van 32 procent van het bbp wil terugdringen naar 3 procent.

Volgens Honohan is de komst van deze trojka niet zorgelijk. „Ik denk niet dat het leidt tot een grote koerswijziging, omdat de discussies over de bezuinigingen van 6 miljard iets zijn wat het IMF ook zou vragen, zelfs zou voorstellen.”

Hij denkt dat het niet om een bail out gaat, maar om een lening aan de banken. Drie Ierse banken zijn genationaliseerd, in twee heeft de staat een meerderheidsbelang. Dat kostte Dublin tot nu toe 45 miljard euro. Nog eens 130 miljard is door de ECB geleend.

Honahan noemde het „wenselijk dat banken meer kapitaal voor handen hebben”. Daarmee krijgen de markten vertrouwen, denkt hij. „Het kapitaal is waarschijnlijk niet nodig. Het is een buffer en komt terug als het niet nodig is.”