Hij kermt en weeklaagt

cd pop

Siskiyou: idem ****

Toen de nog onbekende Canadese band Siskiyou onlangs optrad in Amsterdam, duurde het maar een paar maten voordat het publiek geboeid was. Vanaf het moment dat zanger Colin Huebert begon, was de betovering gewekt: zijn stem is gebroken en gepijnigd, hij kermt en weeklaagt, en dat heeft een troostende én een verontrustend effect, ongeveer als de door geesten bezeten stijl van Bonnie ‘Prince’ Billy. Huebert vlijt zijn woorden in een ondergrond die zijn drie muzikanten voor hem neerleggen: uit banjo, pauken, piano en een krakkemikkig keyboard ontstaat een opgewekt rammelorkest. De band past in de sfeer van groepen als Mumford & Sons en de Britse Laura Marling, door de hang naar akoestische folk-instrumenten, maar Siskiyou geeft een eigen draai aan het purisme, door net zo goed een vervormde elektrische gitaar te gebruiken. De stem van Huebert wordt ondersteund door aanmoedigende koorzang van zijn bandleden. Die gezamenlijke inspanning blijkt ook uit de muziek, waarin de verschillende instrumenten elkaar om de beurt de ruimte geven, zodat het nooit bombastisch wordt.

HESTER CARVALHO

Siskiyou is 26 nov. te zien bij Le Guess Who?-festival, Utrecht

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Bij de cd-recensie van Siskiyou gisteren op pagina 25, stond de verkeerde albumcover afgebeeld. Hiernaast de juiste albumcover.

    • Hester Carvalho