Google wist kwart miljoen Duitse huizen

Na een reeks aanvaringen over privacyschendingen werkt de dienst Google Streetview ook in Duitsland. Deze week zijn twintig steden online te zien, maar het internetbedrijf moest eerst 244.000 adressen wissen van Duitsers die niet willen dat hun woning op het web te zien is.

StreetView is een fotografische weergave van de omgeving, gekoppeld aan een digitale kaart. Om alle foto’s te verzamelen stuurt Google camera-auto’s de wereld rond. In Duitsland, maar ook in Nederland, verzamelden deze auto’s ook gegevens van draadloze netwerken en privédata zoals fragmenten van mails.

Google erkent fouten gemaakt te hebben bij het vernietigen van deze data, nadat het eerder ontkend had dat de gegevens bewaard waren. In Duitsland groeide de weerstand tegen Streetview. De standaard privacybescherming (vaag gemaakte gezichten en nummerborden) waren niet voldoende. Daarom gaf Google de Duitsers de mogelijkheid elk adres in een vage vlek te veranderen. In de eerste twintig steden maakten 244.000 mensen gebruik van deze mogelijkheid, bijna 3 procent van het totaal.

Dit wissen gaat geautomatiseerd, maar ondanks controle kan er nog wel een huis doorheen glippen, waarschuwt Google Duitsland. Nederlanders kunnen hun adres overigens ook laten wissen.

Gisteren werd eveneens bekend dat Google een overeenkomst heeft getekend met de grote Franse uitgever Hachette, om 50.000 oudere titels te laten digitaliseren door Google Books. Hachette en de auteurs mogen zelf aangeven als titels niet ingescand mogen worden.