Google Streetview nu eindelijk ook in Duitsland

Google lanceert vandaag zijn internetdienst Streetview in twintig Duitse steden, meldt Der Spiegel. De introductie van de dienst werd lange tijd vertraagd door de felle tegenstand van Duitse politici en voorvechters van privacy. Om aan de Duitse privacy wetgeving te voldoen heeft het internetbedrijf 244.000 verzoeken van burgers ingewilligd om huizen onherkenbaar te maken.

Wazig gemaakte straat in Oberstaufen, DuitslandWazig gemaakte straat in Oberstaufen, Duitsland

In tegenstelling tot andere landen ondervond Google zware weerstand voor het in kaart brengen van straten. Street View bracht eerder Amerikaanse, Japanse en vele Europese steden in kaart. Het was lange tijd nog maar de vraag of Google, Street View überhaupt nog in Duitsland wilde introduceren.

Google maakt automatisch al gezichten en nummerborden onherkenbaar in Streetview. Maar in Duitsland was dat niet voldoende. In de Duitse steden maakte Google op verzoek ook de adressen en huizen onherkenbaar. Dit kan overigens ook in Nederland.

De Duitse twintig steden die nu met Google Streetview te zien zijn: Berlijn, Bielefeld, Bochum, Bonn, Bremen, Dortmund, Dresden, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Hamburg, Hannover, Keulen, Leipzig, Mannheim, München, Neurenberg, Stuttgart en Wuppertal.

Duitsland wantrouwt Google nadat bekend werd dat de camera-auto’s van het bedrijf gegevens hadden opgeslagen van niet-gecodeerde draadloze netwerken. Daarbij zijn mogelijk e-mailgegevens opgeslagen. Deze zaak loopt nog in Duitsland.

    • Hans Klis