Gezapige afsluiting van een succesjaar

Nederland1Turkije0

Ruststand 0-0. 52. Huntelaar 1-0. Scheidsrechter: Kassai (Hon). Toeschouwers: 35.000

Een zware enkelblessure van Joris Mathijsen wierp gisteravond een schaduw over de laatste interland van het Nederlands elftal in 2010. De verdediger van HSV ging vlak voor rust een kopbal duel aan en klapte bij het neerkomen door zijn linkerenkel. De 30-jarige verdediger kermde het uit van de pijn en sloeg de handen voor zijn ogen. Aan zijn 67ste interland kwam een triest einde. Dat Klaas-Jan Huntelaar Nederland in de tweede helft met het enige doelpunt van de wedstrijd de overwinning bezorgde, kon de pijn slechts een beetje verzachten. „Pure pech”, zo noemde bondscoach Bert van Marwijk het uitvallen van Mathijsen.

De onfortuinlijke Mathijsen reisde vanmorgen met zijn rechterenkel in het gips terug naar Hamburg. Bij zijn club zal de blessure verder worden onderzocht.

Het oefenduel met Turkije had een ongedwongen afscheidsfeestje van een zeer succesvol jaar voor Oranje moeten worden. Dat lukte maar ten dele. Vreemd genoeg kreeg de KNVB het wederom niet voor elkaar om de Arena in Amsterdam vol te krijgen voor een wedstrijd tussen de vicewereldkampioen en het elftal van de Nederlandse bondscoach Guus Hiddink. Het was slechts aan de massaal aanwezige Turkse aanhang te danken dat er een sfeervolle ambiance was. Al gingen de Turken wel over de schreef door verschillende malen vuurwerk op het veld te gooien. De Hongaarse scheidsrechter Viktor Kassai moest het spel een paar keer stilleggen.

Voor Van Marwijk en Hiddink betekende de interland meer dan het zoveelste oefenduel op de volle speelkalender. De Nederlandse bondscoach eiste weer totale overgave van zijn spelers. Hij zag de wedstrijd als een voorbereiding op de EK-kwalificatieduels in maart uit en thuis tegen Hongarije. Hiddink wilde zich na nederlagen tegen Duitsland en Azerbeidzjan met een sterk gerenoveerde selectie revancheren. Het was knap dat beide coaches hun ploegen op scherp konden zetten waardoor het geen gezapige oefenwedstrijd werd. Al viel er voor de toeschouwers weinig te beleven aan het duel dat zich vooral op het middenveld afspeelde.

Het Nederlands elftal hield vast aan het zogenoemde 4-2-3-1-systeem dat de ploeg dit jaar zoveel succes bracht. Romantici – onder wie Johan Cruijff en Guus Hiddink – bekritiseerden na het WK de on-Nederlandse speelwijze, waarbij het resultaat heiliger was dan de uitvoering. Daarnaast liep Oranje imagoschade op door het harde voetbal in de WK-finale. De bondscoach en de internationals wuifden de kritiek weg.

Van Marwijk zal het zelf nooit zeggen, maar het wegvallen van Nigel de Jong bood hem voor beide kritiekpunten uitkomst. Met de creatieve Rafael van der Vaart op de positie van ‘de breker’ De Jong is Nederland opbouwend gezien veel sterker geworden. En ‘doodschoppen’ bleven tegen de Turken ook achterwege. Hedwiges Maduro bleek naast Van der Vaart een goed alternatief voor Mark van Bommel, die door opspelend littekenweefsel in zijn knie vlak voor het duel met Turkije afhaakte.

Van Marwijk heeft er door Van der Vaart een linie terug te zetten nog een aantrekkelijke optie bij. Ibrahim Afellay manifesteerde zich gisteren net als vorige maand tegen Zweden als een uitstekend alternatief op links. De aanwinst van Barcelona komt bij Oranje beter tot zijn recht dan bij PSV, waar hij in al zijn ijver vaak een paar stappen te veel met de bal loopt. Op rechts bleek Jeremain Lens veel te licht om de concurrentiestrijd met Dirk Kuijt, Robin van Persie en Arjen Robben aan te kunnen.

Het overschot aan creatieve aanvallers lijkt een luxe, maar als iedereen fit is zou er wel eens een harde strijd om de drie plekken achter spits Klaas Jan Huntelaar kunnen ontstaan. Want dat Van Persie, die na een enkelblessure voor het eerst sinds het WK terugkeerde, de positie van centrumspits kwijt is aan Huntelaar lijkt wel duidelijk. De wijze waarop de spits van Schalke 04 Nederland zeven minuten na rust aan de zege hielp getuigde van klasse. Maduro profiteerde van een fout van linksback Ismail Koybasi en schoof de bal in de schoenen van Huntelaar. Met een bekeken stiftje scoorde hij zijn 25ste doelpunt in 41 interlands. Zijn negende treffer na het WK. Huntelaar verloor met Oranje slechts één wedstrijd: een oefenduel met Australië.

Met dank aan uitstekende reddingen van Maarten Stekelenburg werd Huntelaar opnieuw matchwinnaar en sloot Nederland het jaar met vijftien overwinningen in zeventien wedstrijden af als het best presterende elftal in 2010.

    • Koen Greven