FIFA: verdachte leden schuldig

De twee van corruptie beschuldigde FIFA-bestuurders mogen niet stemmen tijdens de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 op 2 december. Dat maakte de wereldvoetbalbond vanochtend bekend.

De FIFA besloot vorige maand tot een intern onderzoek naar de Nigeriaan Amos Adamu en Reynald Temarii uit Tahiti, nadat het Britse dagblad The Sunday Times had onthuld dat zij omkoopbaar zijn. De twee leden van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond waren ingegaan op voorstellen van undercoverjournalisten om hun stem bij de WK-toewijzing te verkopen. Adamu vroeg 500.000 Britse pond (571.000 euro) voor de aanleg van kunstgrasvelden in zijn land. Dat bedrag moest wel naar een privérekening worden overgemaakt. Temarii wilde 1,7 miljoen euro voor de bouw van een sportacademie.

De FIFA maakte vandaag ook bekend dat er in een gelijktijdig onderzoek „niet voldoende bewijs” was gevonden van verboden stemafspraken tussen de combinatie Spanje-Portugal, kandidaat voor het WK 2018, en Qatar (2022). De naspeuringen naar het vermeende pact tussen de twee kandidaten zijn daarmee afgerond. Dat meldde Claudio Sulser, voorzitter van de ethische commissie van de FIFA, die de twee onderzoeken heeft uitgevoerd.

Adamu is door de ethische commissie van de FIFA voor drie jaar geschorst. Temarii voor een jaar. Beiden kregen ook een boete: Adamu moet 10.000 Zwitserse francs (7.400 euro) betalen, Temarii de helft. De twee kunnen nog tegen de schorsing in beroep gaan. Vier lagere FIFA-officials die hadden aangeboden te bemiddelen bij de omkoping van het uitvoerend comité, kregen schorsingen van twee tot vier jaar opgelegd.

Hoewel Adamu en Temarii niet zijn ontslagen, lijkt het onwaarschijnlijk dat zij terugkeren in het FIFA-bestuur. Volgend jaar kiezen de continentale voetbalbonden weer hun kandidaten voor het uitvoerend comité. De twee kunnen door hun schorsing niet aan die verkiezingen deelnemen.

Op 2 december bepalen de overgebleven 22 leden van het FIFA-bestuur welke landen de WK’s van 2018 en 2022 mogen organiseren. Er is de afgelopen weken veel kritiek geweest op deze dubbele toewijzing. De bond had hiertoe besloten om langlopende marketingcontracten af te kunnen sluiten, maar bestuurders gaven later toe dat de verkiezing verboden stemafspraken in de hand kan werken. De toewijzing van het wereldkampioenschap van 2022 wordt echter niet uitgesteld, herhaalde secretaris-generaal Jérôme Valcke vandaag.

Nederland en België, Engeland, Rusland en de combinatie Spanje-Portugal hebben zich kandidaat gesteld voor het wereldkampioenschap in 2018. De Verenigde Staten, Qatar, Japan, Zuid-Korea en Australië willen het voetbaltoernooi in 2022 organiseren.