FIFA schorst frauduleuze leden

Chef van FIFA's ethiekcommissie tijdens de persconferentie donderdag

Chef van FIFA's ethiekcommissie tijdens de persconferentie donderdagChef van FIFA's ethiekcommissie tijdens de persconferentie donderdag

De omstreden FIFA-hoofdbestuursleden Reynald Temarii (Tahiti) en Amos Adamu (Nigeria) zijn geschorst. De leden boden in ruil voor geld hun stem aan voor de verkiezingen voor gastlanden van de WK’s in 2018 en 2022. FIFA’s ethiek-commissie acht dit bewezen. Tegelijkertijd zegt het geen bewijzen te hebben gevonden dat er landen zijn die ook daadwerkelijk hebben betaald, noch voor afspraken tussen de bonden.

Temarii mag een jaar lang niks ondernemen dat met voetbal te maken heeft, en moet 3700 euro betalen. Adamu moet drie jaar van voetbalgerelateerde zaken wegblijven en bijna 7500 euro betalen. De schorsing betekent voor de twee dat ze niet verkiesbaar zijn voor het nieuwe bestuur dat volgend jaar wordt verkozen. In theorie zouden ze over enkele jaren, na hun schorsing, opnieuw kunnen worden verkozen, maar tot die tijd duurt de schorsing in de praktijk enkele jaren langer dan de opgelegde straf.

FIFA reageert hiermee, na eigen onderzoek, op aantijgingen in de Britse krant Sunday Times (link alleen voor abonnees).  De krant onthulde dat de leden geld wilden aannemen van ‘vertegenwoordigers’ (undercover journalisten van de Sunday Times) van de VS en Engeland in ruil voor hun stem. Naast Adamu en Temarii krijgen  nog vier andere officials schorsingen en geldboetes van de voetbalbond.

Blatter: een valstrik
De hogepriester van de voetbalbond, Sepp Blatter, noemde het werk van de Sunday Times eerder een ‘valstrik’ en ‘de laagste vorm van journalistiek’. Ook de vertegenwoordiger van de ethiek-commissie, Claudio Sulser, sprak schande van de werkwijze van de krant.

Nederland is samen met België in de race voor het WK in 2018. Daar zal nu op 2 december door 22 leden (in plaats van 24) over gestemd worden. Concurrentie is er van Rusland, Engeland en Spanje/Portugal.

    • Peter van der Ploeg