Economie kort

Eerste Aziatische boktor in Almere Buiten gevonden

DEN HAAG. Op een bedrijventerrein in Almere Buiten zijn sporen aangetroffen van de Aziatische boktor. De boktor is zeer schadelijk voor struiken en loofbomen, meldde het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) gisteren. In een straal van 100 meter rond de vindplaats worden daarom alle bomen weggehaald. Al het groen dat op een kilometer afstand van bedrijventerrein De Vaart staat, wordt geïnspecteerd. Het is voor het eerst dat de Aziatische boktor in Nederland is aangetroffen. Tijdens het snoeien van bomen werden in een oude esdoorn zo’n achttien uitvlieggaten gesignaleerd. De Aziatische boktor is familie van de Oost-Aziatische boktor die eind 2009 in Boskoop werd gevonden. Het verschil is dat de Oost-Aziatische boktor zich thuisvoelt in de onderkant van een stam terwijl de Aziatische boktor juist bij voorkeur hoger in de boom zit. (ANP)

Partner van Kooistra is failliet verklaard

ARNHEM. De rechtbank in Arnhem heeft Dick Loorbach, de partner van de overleden horecamagnaat Sjoerd Kooistra, failliet verklaard. Het faillissement was aangevraagd door de brouwerijen Grolsch en InBev. Tot curator is benoemd de Arnhemse advocaat Eric Looyen. Kooistra pleegde in juni van dit jaar zelfmoord na een langdurig zakelijk conflict met bierbrouwer Heineken. Het bedrijf van Kooistra, Plassania, werd in september door de rechtbank failliet verklaard. De schuldenlast werd begroot op 150 miljoen euro. De advocaat van Dick Loorbach, Oscar Hammerstein, denkt dat Grolsch en InBev bot vangen als ze proberen via Loorbach een deel van hun schulden terug te krijgen. Volgens Hammerstein is er bij zijn cliënt niets te halen. (ANP)

Lichte groei voor horeca volgend jaar

AMSTERDAM. Volgend jaar valt er voor het eerst weer wat groei te verwachten voor de Nederlandse horeca, maar het herstel in de sector blijft ver achterlopen op het algehele economisch herstel. Dat stelt het economisch bureau van ING. Waar de horeca in goede economische tijden gelijke tred hield met de algemene ontwikkelingen, was de crisis in de horeca al in 2008 voelbaar en laat het herstel dit jaar in ieder geval nog op zich wachten. De omzetontwikkeling blijft dit jaar dan ook negatief, verwacht ING. Op basis van toenemend consumentenvertrouwen realiseert de horeca in 2011 naar verwachting een volumegroei van een half procent. Alleen bij de hotels is op het moment een opwaartse trend te ontdekken, dankzij meer bezoek van buitenlandse gasten. Opmerkelijk daarbij is dat Rotterdamse hotels juist groei realiseren door binnenlandse bezoekers. Cafés kunnen de terugloop in omzet goedmaken door de prijzen te verhogen. „Voor restaurants zijn prijsstijgingen nauwelijks compensatie voor de teruglopende tafelbezetting”, aldus sectormanager horeca Sasja van As-Winters. (ANP)