Defensiepersoneel gaat actievoeren na mislukken CAO-overleg

Defensiepersoneel gaat binnenkort publieksvriendelijke acties voeren. Dat hebben zij vanmiddag aangekondigd na het  mislukken van het cao-overleg met het Ministerie van Defensie.

De defensievakbonden eisen onder andere een loonstijging van zo’n 2 procent, om te compenseren voor het koopkrachtverlies door inflatie. In 2010 hebben defensiemedewerkers geen salarisverhoging ontvangen.

Eerder vanmiddag werd duidelijk dat Defensie de komende jaren duizenden mensen gaat ontslaan. Als gevolg van het regeringsakkoord heft Defensie een bezuinigingsambitie van 1 miljard.

“Het laatste aanbod van Defensie was driemaal niets”, zegt AFMP/FNV voorzitter Wim van den Burg tegenover het ANP. “In 2010, 2011 en 2012 krijgt het Defensiepersoneel er geen stuiver bij. Met de acties willen we de druk op de minister opvoeren om eindelijk eens met een fatsoenlijk voorstel te komen. Wij willen een kwalitatief goede defensie organisatie met een goed arbeidsvoorwaardenpakket.”

Volgens NRC defensieredacteur Jaus Müller zitten de bonden en Defensie in een impasse: “Meer loon betekent met de beoogde bezuinigingen, meer mensen eruit. Dat geld moet ergens vandaan komen.”

De beoogde acties zullen ook niet ingrijpend zijn, vertelt Müller. “Het stakingsrecht is beperkt voor militairen in verband met het landsbelang. Ze zullen voornamelijk stiptheidsacties uit gaan voeren; ze gaan niet met tanks door de straten rijden.”

    • Hans Klis