De wijde zee als arena voor kritiek op globalisering

The Forgotten Space

Regie: Noël Burch en Allan Sekula. In: 3 bioscopen. ****

We beschermen onszelf met dijken tegen de zee, wie beschermt de zee tegen de mens en zijn economie? Dat is het uitgangspunt van het uitmuntende documentaire essay van de Amerikaanse schrijver/fotograaf/ filmmaker Allan Sekula en de Franse filmcriticus Noël Burch.

De zee is Sekula’s ultieme arena, en met al z’n wijde horizonten en containerschepen fenomenaal te fotograferen. Burch en Sekula nemen ons mee op een wereldreis van Rotterdam naar Hongkong, Los Angeles en Bilbao. In die stad vindt een van de meest intrigerende sequenties van de film plaats, als het economische succes van het Guggenheim tegenover de wegkwijnende haven wordt geplaatst. Sekula’s sympathie ligt bij de mannen in de overalls. Wat de film zo beweert, is dat ondanks alle cybernetica onze globale economie nog lang niet postindustrieel is.

Dana Linssen

    • Dana Linssen