De psyche van Kanye West blootgelegd

AP Photo/Nousha Salimi

Even genieten van Kanye West in dit New York Times-artikel. Het stuk begint met een bloemlezing van typische Kanye-idioterie, en mondt uit in een vermakelijke schets van de psyche van de rapper. Over het nieuwe album van West is de auteur duidelijk: terrific - of course it’s terrific.

Zijn muzikale kwaliteiten worden zelden geringschattend beoordeeld. Maar de manier waarop hij zich verder manifesteert is meer dan eens een ander verhaal. Kijk bijvoorbeeld deze compilatie van idiote momenten, met onder meer het ongemakkelijke interview in de show Today onlangs. Daarin bood de hiphopper zijn excuses aan voor zijn beschuldiging dat George Bush, blijkens zijn weifelachtige handelen na de orkaan Katrina, ‘niets om zwarten zou geven’. De oud-president noemde in zijn memoires die opmerking van West het meest disgusting moment uit zijn presidentschap.

Met president Obama’s vermaning richting Kanye West, na het fameuze Taylor Swift-incident, weet de rapper zich inmiddels door twee presidenten gelaakt. Maar, aldus de New York Times-auteur:

Mr. West was probably more offended that when asked what artists were on his iPod, Mr. Obama did not name him.

    • Bart Hinke