De kunst van stampen

Ik ben een groot liefhebber van stamppotten. Zodra de eerste bladeren van de bomen vallen haal ik mijn stamper uit het vet, sleep ik kilo’s aardappelen mijn keuken in en eet ik elke week wel een keer stamppot.

Favoriet is de hutspot van mijn moeder, die ik dan ook het liefst bij mijn ouders thuis eet. Ik hoef vaak niet eens meer te bellen met de vraag of ik alsjeblieft hutspot mag komen eten, de ingrediënten liggen standaard klaar.

Wat de hutspot van mijn moeder anders maakt dan bijvoorbeeld die van de buurvrouw, is de toevoeging van een potje bruine boontjes. Voor vegetariërs geen slecht alternatief voor spekjes.

Ik ben altijd benieuwd geweest waarom ze naast aardappelen, peen en ui ook nog bruine bonen in haar hutspot doet. Met „omdat je oma dat ook altijd deed” was ik niet tevreden. In het antieke kookboek van mijn grootmoeder, beter bekend als mijn kookbijbel, vond ik wél antwoorden. Onder het recept voor hutspot stond ‘in plaats van vlees kan men ook 400 gram bruine bonen aan de hutspot toevoegen’. Datzelfde kookboek, dat fysiek wel iets weg heeft van het boek van Sinterklaas, heeft een heel hoofdstuk gewijd aan stamppotten en geeft naast de bonen-optie wat tips die ik graag met jullie wil delen.

Zo is het belangrijk om de groenten zo kort mogelijk en met zo min mogelijk water te koken. Dit is vitamine-technisch het beste. Fanatieke stampers moeten zich volgens het boek ook een beetje inhouden, want als er te veel wordt gestampt komt er zuurstof bij het gerecht, wat ook weer funest is voor de vitamientjes.

Voor vier personen:

1 kg kruimige aardappelen

500 gram winterpeen

500 gram uien

400 gram bruine bonen

1 groentebouillonblokje

1 eetlepel boter of margarine

50 gram bakboter

peper en zout

Schil en was de aardappelen en snijd ze in stukken. Verwijder de kroontjes van de winterpenen, schil ze met een dunschiller en snijd in dunne reepjes.

Schil en snipper de ui. Los het blokje groentebouillon op in gekookt water en voeg de aardappelen, wortels, uien en bruine bonen toe.

Let er op dat er niet te veel water in de pan zit.

Kook de hutspot op zacht vuur in ongeveer 25 minuten gaar. Giet de groenten af, bewaar een beetje van het vocht voor de jus, en stamp met een eetlepel boter en wat peper door elkaar. Voeg naar smaak wat extra zout toe.

Smelt voor de jus de bakboter in een koekepannetje en giet er een scheutje van het kookvocht bij. Roer het geheel door elkaar en verwarm nog enkele minuten. Eet de hutspot compleet vegetarisch met een vleesvervanger of serveer met klapstuk of rookworst.

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Stéphanie Versteeg