De bovengrondse baas van camorra

Het verlangen naar een panettone, een soort kerststol, werd een van de meest gezochte maffiosi van Italië fataal.

O’Ninno (het jongetje) noemen ze hem, wegens zijn babyface. Twee keer is hij tot levenslang veroordeeld, wegens moord, drugshandel, deelname aan een criminele organisatie, afpersing en wapenhandel. Gistermiddag werd Antonio Iovine, die al vijftien jaar voortvluchtig was, gearresteerd in zijn woonplaats Casal di Principe.

De ongekroonde koning van de Napolitaanse camorra was aan het uitbuiken, na een maaltijd bij een metselaar, Marco Boratta, die ook is opgepakt. Hij was ongewapend. Toen een agente hem een pistool op het hoofd zette, zei hij: „Rustig, rustig. Ik ben het”. Hij lachte breeduit naar de camera’s toen hij het Napolitaanse paleis van justitie werd ingeleid. In de Kamer van Afgevaardigden in Rome werd de zitting even onderbroken om dit succes in de strijd tegen de georganiseerde misdaad te vieren.

Antonio Iovine was al jong een zware jongen binnen de Casalesi-clan, die aanvankelijk vooral actief was ten noorden van Napels. Hij opereerde als killer en klom snel op in de hiërarchie, toen boss Francesco Schiavone (bijgenaamd Sandokan) in 1998 werd gearresteerd. „Het jongetje” leerde van zijn baas te opereren als een manager en te doden als een Casalesi, stelt Roberto Saviano, de Italiaanse schrijver die in zijn boek Gomorra de niets ontziende werkwijze van de Casalesi beschreef. Iovine heeft al netwerkend de bovenwereld gepenetreerd. Hij was eigenaar van de belangrijkste discotheken van Rome, bezit onroerend goed in Italië en Oost-Europa, en opereert in de wegen- en tunnelbouw. Maar ook de drugshandel leverde hem veel geld op. Iovine had een uiterst veilig distributiesysteem ontworpen, met ziekenwagens, politieauto’s en hun chauffeurs als koeriers.

Hoe hard hij kon zijn, bleek toen zijn broer werd vermoord en zijn schoonzus een ander wilde trouwen. Hij verbood haar dat. Toen ze doorzette, ontnam hij haar de maandelijkse bijlage die de clan haar gaf. Haar hypotheek werd niet meer betaald en ze mocht nog geen bloem meer leggen op het graf van haar overleden man. Uiteindelijk werden Iovine’s culinaire wensen hem funest. De politie ving een telefoongesprek op, waarin werd gevraagd om een panettone (een soort kerststol) voor de gast. Een verdacht verzoek zo ver voor Kerst, zeker gezien andere afgeluisterde gesprekken. Iovine viert voortaan Kerst in zijn cel.