Citaat van Abram de Swaan

Het vrije-marktfundamentalisme werkt in feite niet als ideeënleer, maar als afpersingspraktijk, door nationale regeringen tegen elkaar uit te spelen en steeds het land op te zoeken dat de minste regelingen oplegt en de meeste speelruimte gunt om naar believen te opereren [...]

Zo heeft zich, onder de dekking van de vrije markt, een financieel regiem gevestigd dat in veel opzichten doet denken aan de militaire regimes. Ook die militairen vervullen, net als de bankiers, een wezenlijke maatschappelijke functie [...] Maar zoals een officierskliek in staat is om een buitenlands gevaar op te roepen dat zij alleen bezweren kunnen [...] en op die manier een machtspositie op te bouwen en allerhande privileges en monopolies af te dwingen, zo ook kan een kongsi van bankiers en ondernemers van de plaatselijke regering allerlei voorrechten en voorkeursposities opeisen, omdat anders een buurland klaar zou staan om hun die voordelen te verschaffen.

Citaat uit Het financiële regime. Over de gevolgen van een moderne dwaalleer, de Thomas More Lezing van Abram de Swaan, gisteren voor het Soeterbeeck Programma van de Nijmeegse universiteit. Meer verschijnt komende zaterdag in Opinie & Debat.