CDA-senator tegen kabinet met PVV

De zorgen binnen het CDA over de samenwerking met de PVV zijn nog niet voorbij. Volgens Eerste Kamerlid Rob van de Beeten had zijn partij nooit in dit kabinet moeten stappen.

In het boek U bevindt zich hier van journalist Marcel ten Hooven, dat deze week verschijnt, zegt Van de Beeten dat het volkomen onjuist is dat de CDA-top accepteert dat Wilders de islam als politieke ideologie typeert. „Het is uitermate bedenkelijk dat de partijtop de morele en politieke ondeugdelijkheid van het agreement to disagree niet inzag.”

De samenwerking met de PVV zal het CDA niet goed bevallen, denkt senator Van de Beeten. „Gezien de voorgeschiedenis van dit kabinet ben ik geneigd te zeggen dat het in zonde is ontvangen en ook in zonde zal sterven.”

Ook ex-premier Ruud Lubbers (1982-1994) maakt zich zorgen over zijn partij. Bij het CDA is de fut er uit, zo zei hij gisteren tijdens de jaarlijkse Kees Lunshoflezing. Energie, inspiratie, gemotiveerdheid en appèl ontbreken.

Het CDA moet zich richten op het bevorderen van diversiteit en duurzaamheid, zei Lubbers. Dat is voor de partij de enige manier om zich er weer bovenop te helpen. Volgens Lubbers is het „vijf voor twaalf”. Het kabinet-Rutte, waar het CDA nu deel van uitmaakt, heeft volgens de oud-premier juist te weinig interesse in deze thema’s.

Bert de Vries, voormalig minister en fractievoorzitter van het CDA, bevestigde gisteren dat hij zijn lidmaatschap van de partij heeft opgezegd. Dat deed De Vries uit grote onvrede over de „verrechtsing van de partij” en de samenwerking met de PVV. De Vries noemde zijn opzegging een „zeer pijnlijke stap”.